InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Raport Europuls: 2010 este un an important pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre ca centru energetic al UE

02.06.2010, sursa: Sursa: www.euractiv.ro
 

Marea Neagra este in acest moment centrul energetic principal al Uniunii Europene. Aceast lucru a fost subliniat in cadrul unei conferinte organizata de asociatia Europuls cu ocazia lansarii raportului "Securitatea energetica a UE in regiunea Marii Negre. Ce perspective pentru Romania?". Potrivit raportului, 2010 este un an important pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre ca centru energetic al UE.
Europarlamentarul Traian Ungureanu a declarat, in cadrul conferintei, ca din pacate, "Marea Neagra nu este vizibila de la Bruxelles". De asemenea, a mai spus ca "nu ne putem baza pe ruta clasica ruso-ucraineana care si-a dovedit fragilitatea".
Sansa Romaniei de a deveni un centru energetic regional va putea fi valorificata numai printr-o strategie sustinuta de diversificare a surselor si rutelor de gaz precum si intarirea parteneriatelor cu tarile vecine, a afirmat, la randul sau, Adina Crisan, reprezentant Europuls.
Insa, expertul Comisiei Europene, Samuele Furfari, a atras atentia reprezentantilor din Romania sustine ca se doresc doi competitori puternici pentru rolul de centru energetic regional, si anume Italia si Albania.
Reprezentantul Federatiei Ruse, Maxim Buyakevich a declarat ca Rusia nu este un competitor ci un partner pentru Uniunea Europena. Totusi, el a declarat ca in ceea ce priveste finalitatea proiectelor energetice actuale: "piata va fi cea care va decide".