InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Rapoartele MCV ( mecanism de cooperare si verificare) pentru Romania si Bulgaria

20.07.2011
 

Romania si Bulgaria trebuie sa inregistreze progrese suplimentare in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, iar in cazul Bulgariei - si in lupta impotriva criminalitatii organizate. Rapoartele subliniaza in special faptul ca sistemul judiciar din ambele tari ar trebui sa faca mai multe eforturi in ceea ce priveste reforma. Comisia face o serie de recomandari de actiuni care ar trebui intreprinse in Bulgaria si in Romania.
Raportul privind Romania subliniaza masurile semnificative intreprinse de Romania de la ultimul raport anual, din iulie 2010.
Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste:
 eficienta justitiei
 a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate
 a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri,
 a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar
 a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie.
 in acelasi timp, potrivit raportului, consecventa si inregistrarea de rezultate in mai multe domenii raman o provocare si trebuie inregistrate in continuare progrese in lupta impotriva coruptiei.

In concluzie, raportul arata ca Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru:
 accelerarea judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt
 evitarea prescrierii acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie.
 Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului;
 ar trebui adoptate masuri urgente pentru a se imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice.

In acelasi timp, in raportul Bulgariei se constata ca:
 lupta impotriva corupiei la nivel inalt nu a dus la rezultate convingatoare in cursul ultimelor douasprezece luni
 rezultatele globale inregistrate in lupta impotriva criminalitatii organizate trebuie imbunatatite in mod semnificativ
 factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie sa demonstreze un angajament real fata de reforma sistemului judiciar.
 a continuat procesul de reforma a sistemului judiciar
 a consolidat legislatia privind conflictul de interese
 a inceput o reforma structurala a politiei si a sistemului de instante penale.
 Raportul concluzioneaza ca pentru Bulgaria trebuie intreprinse urgent masuri privind:
 raspunderea si practica profesionala in cadrul sistemului judiciar si al autoritatilor cu atributii de investigatii in vederea obtinerii de rezultate convingatoare in lupta impotriva coruptei si a criminalitatii organizate.
La fel ca in rapoartele anterioare, analiza Comisiei se bazeaza pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile bulgare si romane, precum si pe informatiile prezentate de statele membre, de organizatii internationale, de experti independenti, precum si pe informatii din diverse alte surse.
In vara anului 2012, Comisia va efectua o evaluare globala a progreselor realizate de la aderare de Bulgaria si de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si va face propuneri corespunzatoare in contextul acestei evaluari. Acestea sunt principalele concluzii ale rapoartelor adoptate astazi de catre Comisie: al cincilea raport anual elaborat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare privind Bulgaria, respectiv Romania.
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare, pentru a evalua angajamentele asumate de Bulgaria si de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar, al luptei impotriva coruptiei si - in cazul Bulgariei - al luptei impotriva criminalitatii organizate. Comisiei i s-a solicitat sa prezinte in mod regulat un raport privind progresele inregistrate in aceste domenii.
Comisia a prezentat primul sau raport la 27 iunie 2007 si de atunci elaboreaza rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei in care se prezinta o analiza detaliata a progreselor inregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinta stabilite in cadrul MCV.
Sursa:www.euractiv.ro