InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala in UE

01.08.2014
 

Autoritatile vamale din UE au retinut, in 2013, aproape 36 de milioane de articole suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile vamale pentru protejarea DPI. Desi aceasta cifra este mai mica decat cifrele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezinta totusi mai mult de 760 de milioane de euro. Raportul publicat astazi furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienta si metoda de transport pentru produsele contrafacute retinute la frontierele externe ale UE.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda , a declarat: "Prin inovare si creativitate, Europa creeaza valoare. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala este importanta nu doar pentru sanatatea si siguranta consumatorilor europeni, ci si pentru sustinerea cresterii economice si crearea de locuri de munca in UE. Cifrele din raportul de astazi arata ca procesul de contrafacere afecteaza toate produsele si ca autoritatile vamale sunt eficiente in interceptarea falsurilor."

 

Articolele de imbracaminte (12 % din totalitatea articolelor retinute) si medicamentele (10 %) se numara printre principalele categorii de marfuri retinute. Coletele postale si de curierat au reprezentat, in 2013, aproximativ 70 % dintre interventiile vamale, 19 % dintre retineri avand loc in legatura cu traficul postal de medicamente. Aproximativ 90 % din totalul bunurilor retinute in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru stabilirea incalcarii. China continua sa fie principala sursa de produse contrafacute; din totalul produselor retinute, 66 % provin din China, iar 13 % din Hong Kong. Alte tari insa au fost sursa principala pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri si produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.

Istoricul dosarului

Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.

Autoritatile vamale din UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii pe teritoriul UE a produselor cu privire la care exista suspiciunea ca ar incalca drepturile de proprietate intelectuala. Incepand cu anul 2000, Comisia publica un raport anual privind activitatile vamale in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de catre administratiile vamale nationale, constituie o contributie importanta la analiza incalcarii DPI in Uniune realizata de autoritatile vamale si de institutii ale UE precum Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.

In luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama. Acesta intareste normele de care dispun autoritatile vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala.

La 10 decembrie 2012, Consiliul de Ministri al UE a adoptat Planul de actiune vamala al UE de combatere a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala pentru anii 2013-2017. Obiectivele strategice ale acestui plan de actiune sunt urmatoarele:

-punerea in aplicare si monitorizarea cu eficacitate a noii legislatii UE privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI;

-combaterea comertului cu marfuri care incalca DPI in intregul lant international de aprovizionare;

-abordarea principalelor tendinte in comertul cu marfuri care incalca DPI;

-consolidarea cooperarii cu Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala si cu autoritatile de aplicare a legii.

 

Sursa:CE