InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Protectia consumatorilor RAPEX

18.05.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Mai puţine produse periculoase ajung la consumatori, datorită reţelei de alertă rapidă, Rapex.

Un număr record de produse - 2244 - au fost interzise, retrase de pe piaţă sau rechemate de la consumatorii europeni in anul 2010 - cifră cu 13% mai mare decat cea inregistrată in anul precedent.

Pe primul loc in topul produselor interzise s-au situat articolele textile şi de imbrăcăminte (32%), urmate de jucării (25%), autovehicule (9%), aparate electrice (8%), articole de ingrijire şi echipamente pentru copii (4%).

Potrivit raportului anual din 2010 , creşterea numărului produselor interzise reprezintă o dovadă a eficienţei reţelei UE de alertă rapidă pentru produsele nealimentare periculoase, Rapex. Reţeaua este gestionată de Comisia Europeană şi difuzează informaţii privind produsele periculoase in randul autorităţilor naţionale de reglementare.

Imbunătăţirea cooperării

Numărul produselor periculoase din sectorul textil a crescut in raport cu anul 2009 şi ca urmare a colaborării dintre nouă ţări cu privire la controlul cordoanelor şi şnururilor cu sistem de strangere folosite la fabricarea articolelor de imbrăcăminte pentru copii.

Alte 11 ţări şi-au unit eforturile pentru a efectua verificări prin sondaj ale căştilor de protecţie folosite de schiori, ciclişti, copii şi practicanţi de snowboard, skateboard, patinaj pe rotile sau echitaţie.

Astfel, s-a constatat că 63% din cele 367 de căşti verificate se comercializau fără etichetele, avertismentele sau instrucţiunile de folosire prevăzute prin lege. Din cele 40 de căşti selectate pentru verificări suplimentare, 18 nu indeplineau condiţiile minime de siguranţă.

O mai bună supraveghere

Noile orientări şi metoda revizuită de evaluare a riscului au venit, de asemenea, in sprijinul autorităţilor de reglementare, ajutandu-le să detecteze mai multe produse periculoase. Reţeaua Rapex a fost extinsă pentru a acoperi şi produse destinate specialiştilor şi domeniilor cu grad de risc: mediu, sănătate şi siguranţă la locul de muncă, securitate publică.

Siguranţă din primul moment

"Siguranţa la sursă" a devenit o preocupare majoră a legislaţiei europene privind siguranţa produselor. Companiile trebuie să identifice din primul moment riscurile la adresa siguranţei, să verifice produsele inainte ca acestea să iasă din fabrică şi să raporteze eventualele probleme. Nivelul de utilizare a sistemului de alertă rapidă pentru intreprinderi a crescut cu 200% anul trecut.

Creşterea siguranţei presupune intensificarea cooperării cu partenerii comerciali internaţionali, in special cu China, ţară din care provin 58% din produsele care au făcut obiectul alertelor Rapex.

Alte imbunătăţiri

Ca urmare a unei consultări publice derulate in 2010, Comisia intenţionează să actualizeze legislaţia UE cu privire la siguranţa produselor.

Toate statele membre, alături de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, fac parte din reţeaua Rapex. Alte produse, cum ar fi alimentele, hrana pentru animale, produsele farmaceutice şi aparatura medicală, fac obiectul altor sisteme de alertă asemănătoare reţelei Rapex.