InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Propuneri pentru reforma Fondului de Solidaritate al UE

26.07.2013, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a prezentat o propunere de reformă a Fondului de Solidaritate al UE. Planurile adoptate de Uniunea Europeană vor permite Fondului să reacționeze mai repede și il vor face mai ușor de utilizat, instituind criterii mai clare privind beneficiarii.

De la crearea sa in 2002, Fondul de Solidaritate a reacționat in cazul a 52 de catastrofe din intreaga Europă, inclusiv cutremure, incendii de pădure, secete, furtuni și inundații. Cu peste 3,2 miliarde de euro, au fost sprijinite 23 de țări. Dacă propunerile vor fi aprobate de Parlamentul European și de statele membre ale UE, țările și regiunile afectate de catastrofe se vor putea aștepta la imbunătățiri semnificative ale modului in care funcționează Fondul de Solidaritate.

Domnul comisar Hahn a declarat: "Trebuie să reacționăm mai bine pentru a ajuta țările să reconstruiască și să-și revină după catastrofe. Propunerea Comisiei Europene este expresia clară a solidarității in ceea ce privește ajutorul acordat regiunilor și țărilor din Europa atunci cand acestea au nevoie de ajutor. Schimbările pe care le-am decis vor face din Fondul de Solidaritate un instrument mai rapid, mai clar și mai ușor de utilizat.

De asemenea, propunerea va incuraja țările să-și intensifice in primul rand eforturile de prevenire și gestionare a catastrofelor. Aș dori să indemn acum Parlamentul European și statele membre să aprobe aceste planuri și să creeze neintarziat un Fond de Solidaritate care va funcționa mai eficient și mai eficace."

Noua propunere legislativă simplifică normele in vigoare, astfel incat ajutoarele să poată fi plătite mai rapid decat in prezent. Totodată, pentru prima oară, planurile introduc posibilitatea efectuării unor plăți in avans. Se specifică mai clar cine va fi eligibil și pentru ce anume, mai ales in cazul catastrofelor regionale. De asemenea, reforma incurajează statele membre să acorde o importanță sporită strategiilor de prevenire a catastrofelor și de gestionare a riscurilor. Principiile Fondului răman neschimbate, la fel ca și modalitatea de finanțare a acestuia, in afara bugetului UE.

Principalele reforme:
 clarificarea sferei de aplicare a Fondului de Solidaritate, prin limitarea acesteia la catastrofele naturale și prin includerea secetei;
 reguli mai clare privind eligibilitatea in cazul catastrofelor regionale, prin introducerea unui prag unic pentru acordarea de ajutoare, bazat pe daune - 1,5 % din produsul intern brut regional;
 in premieră, posibilitatea efectuării unor plăți in avans: 10 % din contribuția preconizată, cu o limită de 30 de milioane de euro;
 procedură administrativă mai scurtă, prin contopirea intr-un singur acord a etapelor de aprobare și implementare;
 introducerea unor măsuri de incurajare a aplicării unor strategii de prevenire a riscurilor de catastrofe, prin cerințe de raportare și prin eventuala condiționare a acordării ajutoarelor.
Context

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a sprijini statele membre ale UE și țările in curs de aderare prin furnizarea de sprijin financiar in urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat in urma gravelor inundații din centrul Europei din vara anului 2002.

In principiu, asistența din fond este limitată la finanțarea operațiunilor de urgență desfășurate de autoritățile publice. Pagubele suferite de particulari sau pierderile de venit nu pot face obiectul unor despăgubiri din fond.

La 6 octombrie 2011, Comisia a publicat o Comunicare privind viitorul Fondului de Solidaritate. Regulamentul de modificare referitor la Fondul de Solidaritate al UE a fost prezentat de Comisie joi (25 iulie) și va fi transmis acum Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare.