InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Propuneri ale CE in domeniul somajului care afecteaza tinerii

21.06.2013, sursa: Comisia Europeana
 

Comisia ii invită pe liderii ţărilor UE să cadă de acord asupra unor măsuri concrete menite să combată şomajul in randul tinerilor şi să creeze un mediu de afaceri favorabil pentru micile intreprinderi.

Tinerii şi intreprinderile mici sunt factori de creştere economică. De aceea, preocupările lor figurează pe agenda discuţiilor de la Bruxelles la care vor participa liderii UE in zilele de 27 şi 28 iunie. Propunerile Comisiei au fost trimise tuturor liderilor europeni şi membrilor Parlamentului European.


In prezent, in UE, aproximativ 6 milioane de persoane cu varsta sub 25 de ani nu au un loc de muncă. In unele ţări, mai mult de jumătate din tinerii care doresc să muncească sunt şomeri.


Apelul la acţiune pentru combaterea şomajului in randul tinerilor DeutschEnglishfrançais lansat de Comisia Europeană conţine idei noi cu privire la modul in care tinerii pot fi integraţi pe piaţa muncii. De asemenea, Comisia indeamnă guvernele statelor membre să accelereze punerea in aplicare a iniţiativelor asupra căror s-a convenit deja, cum ar fi "Garanţia pentru tineret" DeutschEnglishfrançais .


Iniţiativa "Garanţia pentru tineret" a fost aprobată de miniştrii ţărilor UE in aprilie 2013. Aceasta este menită să le asigure tuturor tinerilor accesul la un loc de muncă convenabil, la un stagiu de ucenicie, de formare sau la un curs in cadrul programului de educaţiei de-a lungul vieţii in termen de patru luni de la absolvire sau de la momentul pierderii locului de muncă.


De asemenea, Comisia se adresează regiunilor in care rata şomajului in randul tinerilor este de peste 25% să prezinte planuri in care să explice in detaliu modul in care urmează să fie pusă in aplicare această iniţiativă, care vor fi părţile implicate, cine va asigura finanţarea şi cum va fi monitorizată.


In multe regiuni, iniţiativa "Garanţia pentru tineret" ar putea fi implementată mai uşor dacă bugetul de 6 miliarde de euro alocat măsurilor de combatere a şomajului ar fi disponibil imediat, aşa cum propune Comisia, mai degrabă decat dacă această sumă ar fi eşalonată de-a lungul următoarei perioade de finanţare UE de şapte ani.


Portalul EURES este un instrument util pentru cei care doresc să-şi găsească un loc de muncă intr-o altă ţară din UE. Persoanele interesate pot consulta aici anunţuri pentru posturile vacante şi işi pot publica CV-ul. In curand, va fi lansată iniţiativa Primul tău loc de muncă EURES, care ii va ajuta pe tinerii care doresc să se stabilească in altă ţară pentru a munci, oferindu-le finanţare pentru a urma cursuri de limbă şi alte cursuri de formare, precum şi pentru cheltuielile de transport. In prezent, sistemul este testat in şase ţări.


Pentru ca astfel de iniţiative să poată avea rezultate, este nevoie să existe locuri de muncă disponibile. Asigurarea unor condiţii favorabile in care micile intreprinderi să se poată dezvolta este o modalitate de a crea locuri de muncă. In prezent, IMM-urile asigură circa două treimi din posturile ocupate in sectorul privat.


In 2012, Comisia a invitat intreprinderile mici să identifice normele UE care pun cele mai mari probleme. Multe din cele care figurau in "top 10" DeutschEnglishfrançais au fost deja imbunătăţite. In prezent, micile intreprinderi au mai uşor acces la procedurile de achiziţii publice, iar cerinţele in materie de siguranţă a produselor au fost simplificate.


Comisia speră ca acordul asupra căruia vor conveni liderii UE cu privire la aceste aspecte să dea un nou impuls, in condiţiile in care Europa depune eforturi pentru relansarea economiei.