InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Propuneri ale CE in domeniul integrarii

26.07.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Atat cetăţenii UE, cat şi imigranţii stabiliţi in UE, sunt de acord că pentru o integrare reuşită trebuie intrunite anumite condiţii: migranţii trebuie să aibă competenţe lingvistice, un loc de muncă şi un statut juridic clar şi nu in ultimul rand, să respecte cultura locală.

Persoanele care imigrează in UE aduc cu ele nu doar diversitate, ci şi un potenţial semnificativ de creştere economică şi stabilitate.

In contextul in care populaţia Europei imbătraneşte, iar rata natalităţii se menţine la un nivel scăzut, imigranţii pot contribui la susţinerea economiei UE şi la finanţarea sistemelor naţionale de protecţie socială. Insă acest lucru este posibil doar dacă aceştia se integrează pe deplin in ţările gazdă.

Noul pachet de măsuri propus de Comisie in acest sens ar contribui la o mai bună integrare prin stimularea invăţării limbii ţării gazdă, prin facilitarea accesului la locuri de muncă, educaţie şi formare, precum şi prin eforturi suplimentare de combatere a discriminării.

Politicile de integrare intră in sarcina guvernelor naţionale. UE poate oferi insă sprijin şi stimulente prin finanţare, coordonarea politicilor şi facilitarea schimbului de bune practici. Noile măsuri ar incuraja acţiunile la nivel local, inclusiv cooperarea dintre autorităţile locale, angajatori, organizaţiile de migranţi, furnizorii de servicii şi populaţia locală.

Fiecare stat membru, regiune sau oraş ar alege măsurile cele mai adecvate in funcţie de circumstanţe, iar rezultatele ar fi monitorizate cu ajutorul unor indicatori stabiliţi la nivelul UE.

In mod normal, lucrurile ar trebui să evolueze fără probleme, avand in vedere că, potrivit rezultatelor recentului sondaj Eurobarometru cu privire la integrarea migranţilor , atat cetăţenii UE cat şi cei care imigrează in UE sunt de acord, in linii mari, in ceea ce priveşte factorii care contribuie la o integrare reuşită.

Realizat in martie şi aprilie 2011, sondajul a relevat necesitatea intensificării eforturilor din partea tuturor celor implicaţi - guverne, migranţi şi cetăţeni, in general.

Cetăţenii UE şi migranţii impărtăşesc aceeaşi opinie referitor la factorii care influenţează integrarea. Cei mai importanţi patru factori ar fi capacitatea de a vorbi limba ţării gazdă, accesul la locuri de muncă, respectarea culturii locale şi statutul juridic clar. Ambele grupuri au considerat că, dintre aceşti factori, cel mai important este invăţarea limbii ţării gazdă.

Opiniile au fost similare şi in ceea ce priveşte importanţa interacţiunii la lucru şi la şcoală şi impactul negativ al separării pe cartiere.

In UE trăiesc 20,1 milioane de imigranţi (aproximativ 4% din populaţie) provenind din afara spaţiului european.