InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Propunere a CE privind un sistem unic de impozitare a intreprinderilor care desfasoara activitate in mai multe tari UE

22.03.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Avantajele introducerii unui sistem unic de impozitare pentru intreprinderile care-şi desfăşoară activitatea in mai multe ţări din UE.

In UE, sistemele de impozitare diferă mult de la o ţară la alta, ceea ce are un impact negativ asupra intreprinderilor care doresc să-şi extindă activitatea pe piaţa unică , al cărei scop este să elimine obstacolele din calea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi capitalului.

Comisia Europeană a propus adoptarea unui sistem unic de impozitare pentru intreprinderile care işi desfăşoară activitatea in mai multe ţări din UE. Aceste intreprinderi ar avea astfel posibilitatea de a completa o declaraţie fiscală unică sau "consolidată" pentru toate veniturile obţinute in UE.

Măsurile sunt destinate să sporească competitivitatea UE şi să favorizeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit Comisiei, noul sistem de impozitare le-ar permite intreprinderilor să realizeze economii estimate la circa 2 miliarde de euro. In plus, dacă aceste măsuri ar determina cel puţin 5% din intreprinderile mici din UE să-şi extindă activitatea in alte state membre, economiile realizate s-ar cifra la 3 miliarde de euro.

De asemenea, Uniunea Europeană ar deveni o piaţă mai atractivă pentru intreprinderile străine care doresc să se instaleze in UE, deoarece şi ele ar putea beneficia de aplicarea noilor norme fiscale.

In practică

Nu se vor modifica nivelurile de impozitare aplicabile in UE. Statele membre işi vor menţine propriile cote de impozitare a venitului obţinut de intreprinderi.

Pentru calcularea taxelor, intreprinderile ar putea alege intre a utiliza diferitele sisteme naţionale de impozitare sau setul unic de reguli.

Să luăm exemplul unei intreprinderi care operează in patru ţări din UE, care face profit in trei dintre acestea, dar inregistrează pierderi in cea de-a patra.

Intreprinderea ar putea completa o singură declaraţie fiscală, in loc de patru şi ar putea calcula un impozit unic: din totalul profiturilor, se scad pierderile şi se utilizează noile norme fiscale comune pentru a calcula eventualele deduceri şi exonerări.

Ulterior, fiecare dintre cele patru ţări ar primi impozite pentru o parte din venitul impozitabil, in baza cotelor naţionale aplicabile. Formula de calcul este stabilită de noile reguli fiscale.

Propunerea Comisiei trebuie mai intai să fie inaintată Parlamentului European pentru consultare, iar apoi va fi supusă la vot guvernelor statelor membre.