InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Progrese in directia unei mai bune legiferari: Comisia Europeana a aprobat un acord privind o mai buna legiferare si numeste membrii platformei REFIT

21.12.2015
 

La 15 decembrie 2015,  Comisia a adoptat un nou acord interinstitutional (AII) privind o mai buna legiferare cu Parlamentul European si cu Consiliul pentru a imbunatati calitatea si rezultatele legislatiei europene. Acordul va intra in vigoare odata ce va fi fost aprobat de toate cele trei institutii. De asemenea, Comisia a aprobat astazi numirea celor 18 membri ai grupului partilor interesate din noua platforma REFIT, un instrument important care permite identificarea modului in care legile existente pot fi imbunatatite cu ajutorul celor care trebuie sa le respecte si care beneficiaza de ele zi de zi. Acestea sunt etape importante in punerea in aplicare a comunicarii O mai buna legiferare pentru obtinerea unor rezultate mai bune, adoptata de Comisie in mai 2015.

 

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: "Comisia este decisa sa schimbe modul in care ne desfasuram activitatea la Bruxelles si acestea sunt doua masuri importante in acest sens. Cele trei institutii convin sa isi focalizeze energia asupra prioritatilor comune, in cazul carora este in mod clar necesar sa se intreprinda masuri la nivel european si sa se acorde atentie in aceeasi masura revizuirii si imbunatatirii normelor existente. Expertiza platformei REFIT ne va permite, de asemenea, sa avem un dialog deschis, transparent si incluziv cu privire la cele mai bune modalitati de a elimina sarcinile administrative inutile si de a ameliora calitatea legislatiei noastre."

 

Acordul interinstitutional privind o mai buna legiferare va aduce schimbari in intregul ciclu de elaborare a politicilor, de la realizarea consultarilor si a evaluarilor impactului pana la adoptarea, punerea in aplicare si evaluarea legislatiei UE. Textul adoptat de colegiu astazi a fost negociat cu Parlamentul European si cu Consiliul si trebuie sa fie aprobat de toate cele trei institutii inainte de a intra in vigoare. Consiliul Afaceri Generale si-a exprimat ieri sprijinul pentru text, iar Parlamentul European demareaza in prezent procesul de aprobare interna a acestuia.

 

Noul acord interinstitutional trebuie sa conduca la acorduri comune privind temele principale care ar trebui avute in vedere cu prioritate de catre legiuitori, intre care se numara exercitiile de simplificare a legislatiei existente. Acordurile care au fost utilizate la elaborarea programului de lucru al Comisiei in 2015 si 2016 vor fi acum formalizate, iar cele trei institutii vor face declaratii comune cu privire la prioritatile politice. Legiuitorii vor include clauze de revizuire, in masura posibilului, in toata legislatia UE, astfel incat

evaluarile viitoare sa poata fi mai bine pregatite, iar rezultatele sa poata fi masurate.

 

Cele trei institutii isi reafirma totodata angajamentul fata de evaluarea impactului, inclusiv prin angajamentul de a tine seama de activitatea de evaluare a impactului efectuata de Comisie in cursul procesului legislativ. Fara a pune sub semnul intrebarii dreptul statelor membre de a aduce completari legislatiei UE, cele trei institutii recunosc in mod clar necesitatea de a incuraja statele membre sa dea dovada de transparenta cu privire la aceasta sursa suplimentara de potentiale beneficii si costuri.

 

Platforma REFIT reuneste experti din mediul de afaceri, din societatea civila, din randul partenerilor sociali, din cadrul Comitetului Economic si Social si al Comitetului Regiunilor, precum si din statele membre. Astazi, in urma unui apel deschis la candidaturi, colegiul i-a numit pe cei 18 membri ai grupului partilor interesate din cadrul platformei, care vor participa impreuna cu doi experti numiti de Comitetul Economic si Social European si de Comitetul Regiunilor, si vor constitui plenul platformei impreuna cu expertii desemnati de statele membre in grupul reprezentantilor guvernelor. Ambele grupuri se vor intruni pentru prima data la 29 ianuarie 2016 in sesiune plenara prezidata de prim-vicepresedintele Timmermans.

 

Principala sarcina a platformei va fi sa sprijine o mai buna realizare a obiectivelor in materie de politici, propunand modalitati de simplificare a legislatiei UE si a masurilor de punere in aplicare adoptate de catre statele membre, precum si modalitati de a reduce sarcinile de reglementare inutile. Platforma va examina sugestiile venite din partea publicului, incepand cu cele prezentate de partile interesate si de cetateni prin intermediul instrumentului online "Reducerea sarcinii administrative". Platforma va transmite Comisiei sau statului membru in cauza sugestiile considerate a merita cea mai mare atentie. Comisia va explica in mod sistematic modul in care intentioneaza sa dea curs sugestiilor respective.

 

 

Sursa:CE