InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Programul Comisiei Europene pe 2012

11.01.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Foaia de parcurs a Comisiei pentru 2012 vizează creşterea economică, reformarea sectorului financiar şi asigurarea unui rol mai important pentru UE pe scena mondială.

In total, pentru anul viitor sunt programate 129 de noi iniţiative . Comisia va acorda la fel de multă atenţie concretizării propunerilor adoptate sau pe cale să fie adoptate.


Principala prioritate va fi punerea in aplicare, de urgenţă, a unui pachet de propuneri menit să restabilească increderea in economia europeană, alături de noi măsuri de contrabalansare a tendinţelor economice actuale.


Reformarea sectorului financiar


In 2012, Comisia se va concentra pe finalizarea reformelor deja propuse cu privire la instrumentele derivate, agenţiile de rating, cerinţele de capital şi abuzurile de piaţă. De asemenea, va publica o evaluare a impactului măsurilor luate.


Alte măsuri noi au ca obiect restabilirea increderii investitorilor. Este vorba despre planuri referitoare la desfiinţarea paradisurilor fiscale, crearea unui sistem de TVA modern prin care fraudele să poată fi evitate şi reducerea birocraţiei pentru intreprinderile mici. De asemenea, Comisia va prezenta o propunere menită să protejeze banii contribuabililor prin combaterea fraudei legate de fondurile europene.


Măsuri destinate să stimuleze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă


Unul dintre elementele esenţiale ale strategiei de creştere şi creare a locurilor de muncă in Europa fiind accelerarea integrării economice, un accent deosebit va fi pus pe cele 12 propuneri din Actul privind piaţa unică, prin care statele membre vor fi ajutate să facă faţă provocărilor economice şi sociale actuale şi să-şi revină mai rapid din criza economică.


Vor fi elaborate planuri care să ii ajute pe tinerii aflaţi in căutarea unui loc de muncă să circule mai uşor in Europa. De asemenea, va fi reformată reţeaua de servicii europene pentru ocuparea forţei de muncă, in scopul imbunătăţirii accesului la locuri de muncă in alte ţări. Cu ajutorul noilor norme, drepturile de pensie vor putea fi transferate mai uşor la schimbarea locului de muncă.


Rolul UE pe scena mondială


Se va acorda o atenţie deosebită noii abordări a UE in ceea ce priveşte relaţiile cu ţările vecine. Această politică are scopul de a promova dezvoltarea ţărilor din estul Europei şi din nordul Africii, in condiţii de pace şi prosperitate.


Provocările cu care s-a confruntat continentul nord-african anul acesta au pus in evidenţă necesitatea unei abordări comune in materie de azil şi controale la frontieră. In consecinţă, va fi prezentată o nouă strategie de prevenire a traficului de persoane, alături de planuri de modernizare a controalelor la frontiere.


Va fi analizată şi posibilitatea incheierii unui acord de liber schimb cu Japonia şi a unui acord de investiţii cu China. Politica de extindere va continua, urmand să inceapă pregătirile pentru aderarea Croaţiei, care ar putea deveni al 28-lea stat membru al UE.