InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Produsele ecologice

04.07.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Alimentele şi băuturile inscripţionate cu simbolul "frunză" sunt ecologice.

Logoul " frunza" trebuie să figureze pe toate ambalajele produselor alimentare ecologice. Perioada de tranziţie de doi ani s-a incheiat la 1 iulie 2012.

Prezenţa acestui logo pe produsele alimentare indică faptul că atat producătorii, cat şi agricultorii care le-au furnizat ingredientele, au respectat normele stricte ale UE referitoare la alimentele şi băuturile ecologice.

Normele şi, implicit, logoul vizează promovarea agricultorilor ecologici, care işi ingrijesc terenurile, contribuie la păstrarea biodiversităţii şi respectă standarde ridicate in materie de protecţie a animalelor.

Piaţa s-a dezvoltat mult in ultimii ani. Aproximativ 2% din alimentele cumpărate de consumatorii din UE sunt certificate ca fiind ecologice şi aproape 200 000 de ferme beneficiază de statutul de producător ecologic.

Alte cerinţe

Atunci cand utilizează logoul ecologic al UE, producătorii trebuie, de asemenea, să indice pe etichetă numărul de referinţă al autorităţii de certificare şi numele producătorului, prelucrătorului sau distribuitorului care a manipulat produsul ultima dată. Mărcile naţionale de certificare ecologică pot fi utilizate in paralel cu logoul UE.

Logoul rămane opţional in cazul produselor neambalate şi al celor de import. Pentru ca produsele ecologice provenind din alte ţări să poată fi importate pe teritoriul UE, trebuie ca normele aplicate de ţările respective in materie de agricultură ecologică şi autorităţi de certificare să fi fost recunoscute ca fiind echivalente standardelor europene .

Etapele următoare

La 1 august, noile norme referitoare la vinul ecologic vor deveni act cu putere de lege. In februarie, UE a semnat un acord cu Statele Unite ale Americii cu privire la recunoaşterea reciprocă a produselor ecologice. Acordul va reduce birocraţia pentru exportatori.

Comisia caută in prezent modalităţi de imbunătăţire a normelor europene in materie de produse ecologice.

Agricultura ecologică pune un accent deosebit pe protecţia mediului şi bunăstarea animalelor. Agricultorii trebuie să evite să folosească sau să reducă drastic utilizarea substanţelor chimice sintetice cum ar fi ingrăşămintele, pesticidele, aditivii şi medicamentele.

Produsele alimentare pot fi considerate ecologice numai dacă cel puţin 95% din ingredientele pe care le conţin sunt ecologice. Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic şi a produselor derivate din acestea.