InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Procedura simplificata de selectie a functionarilor UE lansata in 16 martie

17.03.2010, sursa: Oficiul European pentru Selectia de Personal
 

Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) va lansa, pe 16 martie, o procedura simplificata de selectie a functionarilor UE, odata cu primul concurs pentru administratori, informeaza CE. Noul sistem de recrutare european se vrea mai bun, mai rapid si mai relevant. El va avea mai putine etape de selectie, va pune accentul pe evaluarea competentelor si nu a cunostintelor, ca pana acum, iar recrutarea se va face anual.

Concursurile aflate in curs de desfăşurare, lansate in perioada 2008-2009, vor respecta vechea procedură de selecţie.

Ce s-a schimbat?

- procedura de selecţie va avea o durată mai scurtă şi va cuprinde mai puţine etape
- concursurile pentru posturi cu caracter general vor fi organizate in cicluri anuale
- testarea va fi bazată pe competenţe

In plus faţă de abilităţile şi cunoştinţele profesionale specifice, vor fi evaluate următoarele competenţe de bază

- analizarea şi rezolvarea problemelor
- comunicare
- oferirea unor servicii de calitate şi obţinerea de rezultate
- invăţare şi dezvoltare
- stabilirea priorităţilor şi organizare
- perseverenţă
- lucrul cu ceilalţi.

Etapele concursului

Candidaţii care doresc să participe la o procedură de selecţie trebuie să completeze un formular de inscriere on-line şi să il transmită Oficiului inainte de expirarea termenului prevăzut pentru inscrieri. Aceste formulare de inscriere trebuie tratate cu toată seriozitatea - insăşi completarea lor necesită destul de mult timp.

Noua procedură de selecţie va cuprinde două etape - un test de admitere pe calculator, organizat in statele membre (şi in unele ţări terţe) şi o etapă de evaluare, care se va desfăşura la Bruxelles. Pe acest site şi in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene vor fi publicate informaţii detaliate despre fiecare concurs in parte.

Candidaţii care reuşesc la etapa de evaluare vor fi incluşi pe o "listă de rezervă". Aceasta este o bază de date din care instituţiile UE pot selecta personal dintre candidaţii care au reuşit să incheie cu succes procedurile de selecţie.

Toţi participanţii vor avea posibilitatea de a fi informaţi in legătură cu rezultatele obţinute.

In cazul celor mai multe concursuri organizate pentru posturi cu caracter general, listele de rezervă vor fi valabile pană la data finalizării ciclului concursurilor din anul următor (adică doar timp de 1 an) organizate pentru posturi similare. Pentru alte profiluri, listele de rezervă vor fi valabile pe o perioadă mai lungă (in general, 3 ani). Majoritatea candidaţilor al căror nume figurează pe o listă de rezervă vor fi invitaţi să susţină un interviu