InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Procedura de achizitii simplificata pentru beneficiarii de fonduri europene din mediul privat

22.10.2013
 

Beneficiarii din mediul privat vor derula o procedură simplificată in cazul achiziţiilor de bunuri de peste 30.000 de euro, al celor de servicii cu o valoare cuprinsă in intervalul 30.000-200.000 de euro, respectiv al achiziţiilor de lucrări cu o valoare cuprinsă in intervalul 100.000 - 5.000.000 de euro, ca urmare a abrogării Ordinului de ministru nr. 1.050/2012. Actul normativ a fost abrogat prin emiterea unui Ordin semnat de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care va intra in vigoare la data publicării acestuia in Monitorul Oficial. Noul Ordin reglementează procedura simplificată pe care o vor respecta beneficiarii de fonduri europene din sectorul privat.
Potrivit noii proceduri, beneficiarii din mediul privat vor publica anunţurile de achiziţii intr-o secţiune a paginii web a Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro, fără a suporta niciun cost.
Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o consideră cea mai bună, argumentand opţiunea făcută prin intocmirea unei note justificative. In acest mod va fi respectat principiul transparenţei impus de cerinţele Comisiei Europene. Beneficiarii care nu vor publica anunţurile de achiziţii pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene vor fi sancţionaţi prin aplicarea unei corecţii de 25%. In acelaşi timp, cei care ulterior nu vor publica pe site-ul menţionat numele caştigătorilor selectaţi, vor suporta corecţii de 5%. O altă imbunătăţire semnificativă adusă de noul Ordin este eliminarea obligativităţii reluării procedurii de achiziţie dacă nu sunt primite cel puţin trei oferte conforme.
"Introducerea acestor reglementări flexibile a fost agreată de serviciile Comisiei Europene. Simplificarea substanţială a regulilor pe care trebuie să le respecte beneficiarii din mediul privat va permite implementarea proiectelor intr-un ritm alert, cu efecte pozitive pentru contractorii din cadrul proiectelor şi pentru intreaga economie", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Prin Ordinul de ministru 1.050/2012 au fost impuse beneficiarilor privaţi proceduri de achiziţie similare cu cele care trebuie respectate de beneficiarii din sectorul public, chiar dacă legislaţia europeană nu conţine astfel de prevederi.
"Beneficiarii din mediul privat cofinanţează proiectele pe care le implementează din resurse proprii şi, din acest motiv, sunt motivaţi să utilizeze eficient resursele pe care le au la dispoziţie", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Beneficiarii care la data intrării in vigoare a noului Ordin derulează achiziţii conform vechilor reglementări naţionale pot opta pentru anularea procedurilor de achiziţii si reluarea acestora conform noii proceduri. Autorităţile de Management ale programelor operaţionale au obligaţia ca in termen de cinci zile lucrătoare de la data intrării in vigoare a noului Ordin, să modifice procedurile şi orice alte reglementări pentru ca acestea să fie conforme cu prevederile Ordinului.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Fisiere atasate

MS Word
Ordinul nr1120_2013.docx
Ordinul nr1120_2013.docx
29,04 KBytes
23.10.2013 15:15