InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Prioritati pentru crestere si locuri de munca

23.10.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In cadrul summitului din 18-19 octombrie, liderii UE au convenit asupra necesităţii de a lua cat mai rapid măsuri pentru stimularea economiei şi de a face paşi decisivi către consolidarea uniunii economice şi monetare.

Intr-o informare [691 KB] pregătită in vederea reuniunii, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, susţine că mai sunt incă multe de făcut in cadrul Pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă , recent anunţat. Este vorba despre un pachet de măsuri in valoare de 120 de miliarde de euro, pentru a ajuta ţările UE să iasă din criza economică.

Măsurile prevăd mărirea, cu 60 de miliarde de euro, a capacităţii de creditare a Băncii Europene de Investiţii . Circa 55 de miliarde de euro vor fi redirecţionate din fondurile europene de dezvoltare regională care nu au fost utilizate către sprijinirea intreprinderilor mici şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Liderii europeni au convenit să crească eficienţa pieţei unice a UE , accelerand prelucrarea propunerilor pe care Comisia le-a inaintat deja.

Ei au solicitat acordarea de sprijin financiar şi pentru alte iniţiative, cum ar fi lansarea mecanismului "Conectarea Europei" , care va finanţa investiţii in valoare de 50 de miliarde de euro in reţele digitale, energetice şi de transport.

Sectorul financiar trebuie să se alăture, la randul său, eforturilor de relansare. Comisia va face primul pas, prin introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi va prezenta, pană la sfarşitul anului, un plan de stopare a fraudei şi evaziunii fiscale.

O uniune economică şi monetară consolidată

Liderii europeni s-au angajat să finalizeze, pană la sfarşitul anului, acţiunile legate de elaborarea unui mecanism comun de supraveghere [158 KB] a băncilor din zona euro. Cadrul legal va fi implementat in 2013.

Banca Centrală Europeană (BCE) va avea un rol esenţial in instituirea mecanismului unic de supraveghere. Şi celelalte ţări din UE vor avea posibilitatea de a adera la noul sistem.

Liderii europeni vor continua să se concentreze asupra propunerilor privind realizarea uniunii bancare, bugetare şi economice, precum şi asupra paşilor care trebuie urmaţi pentru realizarea uniunii politice. Potrivit preşedintelui Barroso, Comisia va finaliza propunerile in lunile următoare.

Preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, in colaborare cu preşedintele Comisiei, al Eurogrupului şi al BCE va elabora un raport pe marginea acestor propuneri in luna decembrie.

Decizii de politică internaţională

Liderii europeni au aprobat aplicarea de sancţiuni suplimentare impotriva guvernului sirian şi a Iranului, care trebuie să ia măsurile necesare pentru ca programul său nuclear să se conformeze normelor internaţionale.

De asemenea, s-a făcut referire la criza umanitară din Mali şi s-a luat decizia de a accelera sprijinul UE in reorganizarea şi pregătirea forţelor de apărare a ţării.

Următoarea reuniune a Consiliului European va avea loc la Bruxelles, in perioada 22-23 noiembrie 2012.