InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Primele rezultate ale noului instrument pentru IMM uri

25.07.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Comisia Europeana anunta astazi 24 iulie 2014 primele rezultate in cadrul noului sau instrument pentru IMM-uri, dotat cu un buget de 3 miliarde EUR, lansat in cadrul programului Orizont 2020, pentru a ajuta intreprinderile mici inovatoare sa transpuna ideile din laborator in piata. In total, 155 de IMM-uri din 21 de tari (state membre ale UE sau tari asociate la programul Orizont 2020) vor primi, fiecare, 50 000 de EUR pentru a finanta studii de fezabilitate menite sa contribuie la dezvoltarea propriilor strategii in materie de inovare. In plus, IMM¬urile pot beneficia de pana la trei zile de instruire in domeniul afacerilor.

In prima runda, IMM-urile spaniole au avut un succes deosebit, fiind selectate 39 de propuneri, urmate indeaproape de IMM-urile din Regatul Unit si din Italia. In total, au existat 2 666 de cereri pentru primele granturi. Candidatii selectionati vor fi informati in mod oficial in luna august de catre Agentia Executiva pentru IMM-uri (EASME), cea care gestioneaza programul.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: "Reactia la noul instrument pentru IMM-uri este incurajatoare. Exista in mod clar cerere pe piata pentru acest tip de sprijin. Speram ca multe dintre planurile de afaceri finantate vor ajunge la stadiul de produse si servicii reale, care sa genereze crestere economica si noi locuri de munca in economiile noastre. Dorim sa sustinem cresterea campionilor inovarii!"

Instrumentul pentru IMM-uri este un element-cheie al finantarii intreprinderilor mici, disponibil in cadrul programului Orizont 2020. Dispunand de un buget de aproximativ 3 miliarde EUR pentru o perioada de sapte ani, el ofera granturi rapide si simple pentru studii de fezabilitate realizate de intreprinderile inovatoare (faza 1) si pentru proiecte demonstrative (faza 2). In plus, conceptele suficient de mature pentru a beneficia de investitii pot sa beneficieze si de consiliere in dezvoltarea afacerilor si de alte servicii de sprijin (faza 3).

Prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri, Uniunea Europeana doreste sa finanteze cele mai inovatoare intreprinderi mici, cu un mare potential de crestere. Procesul de solicitare a finantarilor este facil, insa finantarea va fi acordata doar celor mai bune proiecte. Temele eligibile sunt prezentate in programul de lucru privind "Inovarea in IMM¬uri", aferent programului Orizont 2020.

Cererile pot fi transmise in orice moment, dar sunt evaluate de patru ori pe an. Rezultatele de astazi se refera la cererile primite pana la primul termen al fazei 1 de acordare a granturilor, 18 iunie 2014. Urmatoarele termene pentru evaluare sunt 24 septembrie 2014 pentru faza 1 si 9 octombrie pentru faza 2.

Aproximativ 645 de proiecte (aflate in faza 1 si 2) ar urma sa fie finantate in 2014, cifra urmand sa ajunga la 670 in 2015.

Context
Cu un buget de aproape 80 de miliarde EUR pe o perioada de sapte ani, programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare si inovare al UE de pana in prezent, preconizandu-se finantari-record pentru IMM-uri. Se preconizeaza ca cel putin 20 % (aproape 9 miliarde EUR) din fondurile alocate pilonilor "pozitia de lider in tehnologiile industriale" si "provocari societale" din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor sub forma de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri. In plus, Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii isi unesc fortele pentru a incuraja bancile si alti intermediari financiari sa acorde imprumuturi sau sa puna la dispozitie capital intreprinderilor inovatoare prin intermediul "InnovFin – finantare UE pentru inovatori". Alte intreprinderi pot avea acces la finantare in cadrul programului COSME.