InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Primarii din UE si politicienii de la nivel regional lanseaza dialogul cu partenerii din tarile invecinate din est

12.09.2011
 

In 8 sept 2011 a inceput, in orașul polonez Poznań, Conferința autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP). Noua platformă a fost inființată de Comitetul Regiunilor și reunește 36 de primari și politicieni de la nivel regional din UE și din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Ea iși propune să promoveze cooperarea transfrontalieră și să ofere autorităților regionale și locale posibilitatea de a-și face auzită vocea in cadrul Parteneriatului estic al UE.
Evoluția politică din vecinătatea estică a Europei are un impact asupra prosperității și stabilității Uniunii Europene. Iată de ce, in decembrie 2008, Uniunea Europeană a lansat "Parteneriatul estic". Măsurile propuse pentru aprofundarea relațiilor dintre UE și cele șase țări vecine sunt diverse: de la negocierea unor acorduri de liber schimb cuprinzătoare pană la liberalizarea treptată a vizelor.
Pentru a sprijini aceste proiecte, Comitetul Regiunilor organizează Conferința autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP). Luand cuvantul in sesiunea de deschidere de astăzi, Štefan Füle, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, a ținut să salute această inițiativă: "Am toată increderea că noua platformă va deveni un centru infloritor de cooperare intre autoritățile locale și regionale din UE și din țările Parteneriatului estic".
Președinta Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, a ținut să sublinieze dimensiunea locală și regională a Parteneriatului estic "Consolidarea relațiilor cu partenerii noștri din est nu privește numai guvernele naționale și instituțiile UE. Dacă dorim să sprijinim procesul de democratizare și respectarea valorilor europene, trebuie să conlucrăm cu toate nivelurile de guvernare, inclusiv cu autoritățile locale și regionale, precum și cu societatea civilă".
Intr-o declarație adoptată astăzi, membrii CORLEAP și-au exprimat dorința ca autoritățile regionale și locale să aibă un cuvant mai greu de spus in cadrul Parteneriatului estic și au solicitat o finanțare mai consistentă a proiectelor care urmăresc consolidarea democrației la nivel local, a drepturilor omului la nivel local și regional și participarea cetățenilor. Totodată, aceștia au solicitat ca noile acorduri bilaterale care urmează a fi negociate intre UE și țările partenere din est să se refere in mod specific la consolidarea autonomiei locale și regionale. Președinta Comitetului, dna Bresso le va transmite aceste solicitări șefilor de stat și de guvern in cadrul Summitului Parteneriatului estic, care se va desfășura la Varșovia, in zilele de 29 și 30 septembrie.
Marek Woźniak, președintele voievodatului Marea Polonie, care a găzduit conferința inaugurală, a subliniat avantajele oferite cetățenilor de cooperarea transfrontalieră: "Orașul Poznań este unul din simbolurile luptei Poloniei pentru apărarea valorilor europene, renumit in ultima vreme pentru deschiderea sa față de dialogul internațional. In Marea Polonie, noi am sprijinit cu entuziasm și am pus in aplicare conceptele de colaborare stransă și dialog cu autoritățile locale din Europa de Est și cu cele din țările din Caucazul de Sud și putem deja să prezentăm un pachet de proiecte comune, pe care le desfășurăm in principal cu Georgia și Ucraina".
CORLEAP va avea loc in continuare, an de an. Prin organizarea de ședințe tematice și prin promovarea schimburilor de propuneri de proiecte, bune practici și know-how, CORLEAP intenționează să devină cheia de boltă a cooperării directe dintre regiunile și orașele UE și cele din țările partenere din est.
Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă in procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE incalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.
Sursa : CE