InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile pentru primvara lui 2013: economia UE isi revine incet din recesiunea prelungita

07.05.2013
 

După recesiunea care a marcat anul 2012, economia UE este de așteptat să se stabilizeze in prima jumătate a anului 2013. Se prognozează că creșterea PIB-ului va deveni treptat pozitivă in a doua jumătate a anului, inainte de a căpăta puțin elan in 2014. Cum cererea internă este incă limitată din cauza mai multor impedimente tipice perioadelor de după o criză financiară profundă, motorul principal de creștere pentru anul acesta va fi cererea externă. Presiunile asupra consumului și investițiilor private se așteaptă să se reducă treptat, lăsand loc anul viitor unei redresări modeste, susținute intern. Această prognoză se bazează in continuare pe premisa că o aplicare consecventă a politicilor va impiedica o nouă intensificare a crizei datoriei suverane.
Creșterea anuală a PIB-ului pentru anul acesta este prognozată a fi de -0,1 pentru intreaga UE și de -0,4 pentru zona euro. Pentru 2014, se prevede o creștere a activității economice de 1,4% in UE și respectiv de 1,2% in zona euro.
Olli Rehn, vicepreședintele Comisiei responsabil cu afaceri economice și monetare și cu moneda euro, a declarat: "Avand in vedere recesiunea prelungită, trebuie să facem tot posibilul ca să depășim criza șomajului in Europa. Combinația de politici ale UE se concentrează asupra creșterii economice durabile și a creării de locuri de muncă. Consolidarea fiscală continuă, dar și-a incetinit ritmul. In paralel, trebuie intensificate reformele structurale, pentru a descătușa creșterea in Europa".
Piedicile din calea cererii interne slăbesc incet
In prezent, investițiile și consumul intern sunt incă franate de ajustările de bilanțuri și de constrangerile legate de furnizarea de credite din unele țări, de așteptările reduse in privința profiturilor și veniturilor viitoare, precum și de o puternică incertitudine in privința perspectivelor economice. Dacă situația pieței financiare s-a imbunătățit semnificativ, iar ratele dobanzilor au scăzut in UE in ansamblu, aceste lucruri nu s-au făcut incă simțite in economia reală. Pană acum, au apărut doar semne timide de diminuare a fragmentării financiare intre statele membre, iar intreprinderile din economiile vulnerabile continuă să se confrunte cu condiții de creditare foarte stricte.
Se inregistrează progrese in ajustarea echilibrelor externe și interne și este de așteptat ca mai multe state membre vulnerabile să obțină surplusuri de cont curent anul acesta, avand in vedere profitabilitatea crescută a sectorului exporturilor. Cu toate acestea, deși gradul de indatorare scade, acesta va continua să reprezinte o piedică in calea creșterii in perioada imediat următoare. In plus, situația proastă de pe piața muncii este de așteptat să țină la un nivel redus consumul privat. Global, cererea internă se prognozează că va crește in proporții modeste in perioada imediat previzibilă.

Redresarea activității economice va fi probabil prea lentă pentru a reduce șomajul. Se prevede că șomajul va atinge o rată de 11% in UE și de 12% in zona euro in anul 2013 și că se va stabiliza la aceste niveluri in 2014, iar diferențele dintre statele membre in această privință vor continua să fie foarte mari. Rata de ocupare a forței de muncă se așteaptă să scadă in continuare in 2013, căci impactul intarziat al recesiunii din 2012 continuă să se facă simțit. Totuși, in 2014, este de așteptat ca o creștere mai dinamică a PIB-ului să inceapă să imbunătățească rata de ocupare a forței de muncă.
Inflația prețurilor de consum a continuat să incetinească in ultimele trimestre, pe măsură ce a scăzut impactul creșterilor recente ale prețului energiei. Scăderea treptată a inflației este de așteptat să continue anul acesta, prognozele estimand că va fi de 1,8% in UE și de 1,6% in zona euro și că se va stabiliza la 1,7% și respectiv la 1,5% in 2014.
Consolidarea fiscală structurală avansează mai incet
Reducerea deficitelor publice generale este de așteptat să continue. Deficitele fiscale globale se prognozează că vor scădea la -3,4% in UE și la -2,9% in zona euro in anul 2013. Ritmul consolidării in ceea ce privește bilanțurile bugetare structurale este de așteptat să fie mai lent decat in 2012. Avand in vedere perspectivele slabe ale activității economice, ponderile datoriilor in PIB se prognozează că vor atinge 89,8% anul acesta in UE și 95,5% in zona euro.
Deși riscurile pentru perspectivele economice s-au mai echilibrat in urma deciziilor politice importante luate incepand din vara trecută, riscul de evoluție negativă nu a dispărut. Ratele foarte ridicate ale șomajului din unele state membre ar putea afecta coeziunea socială și ar putea deveni cronice, dacă nu se continuă cu reformele. In general, aplicarea cu eficacitate a măsurilor și politicilor de ajustare pentru consolidarea arhitecturii uniunii economice și monetare rămane esențială pentru evitarea revenirii tensiunilor de pe piețele financiare. Vestea bună este că o situație calmă pe piața financiară și un progres mai rapid decat se aștepta al ajustării și reformelor ar putea permite o revenire mai promptă a increderii și ar favoriza redresarea. Creșterea economică globală s-ar putea dovedi neașteptat de dinamică, de exemplu grație măsurilor de politică fiscală expansioniste recente. Riscurile legate de evoluția inflației continuă să fie in mare parte echilibrate.
Raportul detaliat este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2013_spring_forecast_en.htm