InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice din vara anului 2019, in UE

10.07.2019
 

 

Economia europeană urmează să inregistreze o creștere in 2019, pentru al șaptelea an consecutiv, preconizandu-se in același timp și o expansiune a economiilor tuturor statelor membre. In zona euro, creșterea a fost mai puternică decat se preconiza in primul trimestru al anului, ca urmare a unor factori temporari, printre care iarna blandă și relansarea vanzărilor de automobile. Creșterea s-a produs și pe seama unor măsuri de politică bugetară, care au stimulat venitul disponibil al gospodăriilor in mai multe state membre. Cu toate acestea, perspectivele pe termen scurt pentru economia europeană sunt umbrite de o serie de factori externi, printre care tensiunile comerciale la nivel mondial și incertitudinea semnificativă la nivelul politicilor. Acești factori au continuat să afecteze increderea in industria prelucrătoare, care este sectorul cel mai expus comerțului internațional, și se preconizează că vor slăbi perspectivele de creștere pentru restul anului.

Ca urmare, previziunile pentru creșterea PIB-ului in zona euro in 2019 răman neschimbate la 1,2 %, in timp ce previziunile pentru 2020 au fost reduse ușor, la 1,4 %, ca urmare a ritmului mai moderat preconizat pentru restul anului (previziunile din primăvară: 1,5 %). Previziunile privind PIB-ul UE răman neschimbate, la 1,4 % in 2019 și la 1,6 % in 2020.

 

Cererea internă, motor de creștere in UE

 

La inceputul acestui an, creșterea s-a bazat pe o serie de factori temporari, insă pentru restul anului se preconizează rezultate mai slabe, deoarece perspectivele de relansare rapidă a activității de prelucrare și a schimburilor comerciale la nivel mondial s-au diminuat. Se preconizează că, in 2020, creșterea PIB-ului va fi mai puternică, in parte datorită unui număr mai mare de zile lucrătoare. Cererea internă, in special consumul casnic, continuă să impulsioneze creșterea economică in Europa, susținută de o piață a forței de muncă in continuare puternică. Se preconizează că PIB-ul va crește in toate statele membre ale UE in acest an și in anul următor, dar creșterea va fi semnificativ mai puternică in anumite zone (de exemplu, Europa Centrală și de Est, Malta și Irlanda) decat in altele (de exemplu, Italia sau Germania).

 

Se preconizează o inflație mai scăzută, pe fondul scăderii prețurilor la petrol

 

Previziunile privind inflația globală in zona euro și in UE au fost reduse cu 0,1 puncte procentuale pentru anul curent și anul următor, in principal ca urmare a scăderii prețurilor petrolului și a perspectivelor economice ușor mai slabe. In prezent, se estimează că inflația (indicele armonizat al prețurilor de consum) in zona euro va ajunge la o medie de 1,3 % atat in 2019, cat și in 2020 (previziunile din primăvară: 1,4 % in 2019 și 2020), in timp ce in UE se preconizează o medie de 1,5 % in 2019 și de 1,6 % in 2020 (previziunile din primăvară: 1,6 % in 2019 și 1,7 % in 2020).

 

Riscurile de evoluție negativă au crescut

 

Riscurile la adresa perspectivelor economice globale răman foarte interconectate și sunt, in principal, negative. Confruntarea economică prelungită dintre SUA și China, alături de incertitudinea ridicată legată de politica comercială a SUA, ar putea prelungi actuala tendință descendentă a comerțului și a industriei prelucrătoare la nivel mondial și ar putea afecta și alte regiuni și sectoare. Această situație ar putea avea repercusiuni negative asupra economiei mondiale, inclusiv prin perturbări ale piețelor financiare. De asemenea, tensiunile din Orientul Mijlociu amplifică potențialul de creștere semnificativă a prețurilor petrolului. Pe plan intern, Brexit rămane o sursă majoră de incertitudine. In cele din urmă, există, de asemenea, riscuri semnificative care planează asupra factorilor de creștere pe termen scurt și a dinamicii economice a zonei euro. Dificultățile din industria prelucrătoare, dacă persistă, și deteriorarea increderi intreprinderilor ar putea influența și alte sectoare și ar putea afecta negativ condițiile de pe piața muncii, consumul privat și, in cele din urmă, creșterea economică.

 

Context

 

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor și a prețurilor produselor de bază, intemeiate pe informațiile disponibile pană la data de 28 iunie 2019. In ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute in vedere, previziunile țin cont de informațiile disponibile pană la data de 2 iulie 2019.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele de toamnă, publicate in noiembrie 2019.

 

Sursa:C.E.

 

Fisiere atasate

Document PDF
previziuni de vara Romania.pdf
previziuni de vara Romania.pdf
23,60 KBytes
10.07.2019 16:40
Imagine JPG
Previziuni de vara - 1.jpg
Previziuni de vara - 1.jpg
203,76 KBytes
16.07.2019 12:18
Imagine JPG
Previziuni de vara - 2.jpg
Previziuni de vara - 2.jpg
175,06 KBytes
16.07.2019 12:18