InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice din toamna anului 2015 in UE

05.11.2015
 

Previziunile economice din toamna anului 2015 in UE

Redresarea economica in zona euro si in Uniunea Europeana in ansamblul sau, aflata in prezent in cel de al treilea an, ar trebui sa continue intr-un ritm modest anul viitor, in pofida unor conditii mai dificile la nivelul economiei mondiale.

In contextul scaderii pretului petrolului, al politicii monetare flexibile si al unei valori externe relativ slabe a monedei euro, in acest an, redresarea economica s-a dovedit a fi rezilienta si s-a manifestat in toate statele membre. Cu toate acestea, a fost lenta.

 

Impactul factorilor pozitivi este in scadere pe fondul aparitiei unor noi provocari, cum ar fi incetinirea cresterii economiilor de piata emergente si a comertului mondial, la care se adauga tensiunile geopolitice persistente. Ca urmare a actiunii stimulatoare a altor factori, cum ar fi mai buna ocupare a fortei de munca cu consecinte benefice asupra venitului disponibil real, conditiile de creditare mai relaxate, progresele in reducerea efectului de levier financiar si investitiile mai mari, este de asteptat ca ritmul de crestere sa reziste provocarilor din 2016 si 2017. In unele tari, impactul pozitiv al reformelor structurale va contribui, de asemenea, la sprijinirea in continuare a cresterii.

 

In total, conform previziunilor, PIB-ul real al zonei euro va creste cu 1,6 % in 2015, cu 1,8 % in 2016 si cu 1,9 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se asteapta o crestere a PIB-ului real cu 1,9 % in acest an, cu 2,0 % in 2016 si cu 2,1 % in 2017.

 

Redresarea se manifesta in toate statele member

 

Cererea interna este in crestere in acest an in majoritatea statelor membre din zona euro, iar activitatea economica ar trebui sa se intensifice in intreaga UE in 2016 si 2017. Consumul privat este in crestere ca urmare a veniturilor nominale mai mari si a unui nivel scazut al inflatiei. Este de asteptat, de asemenea, ca investitiile sa creasca intr-o anumita masura, ca urmare a majorarii veniturilor disponibile ale gospodariilor, a imbunatatirii marjelor de profit ale corporatiilor, a conditiilor de finantare favorabile si a unei mai bune perspective a cererii.

 

Reformele din trecut sprijina obtinerea unor rezultate mai bune pe piata muncii

 

Piata muncii continua sa se consolideze intr-un ritm lent, care variaza de la un stat membru la altul. Tarile grav afectate care au aplicat reforme ale pietei muncii ar trebui sa inregistreze insa cresteri mai mari in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. In zona euro, este de asteptat ca ocuparea fortei de munca sa creasca cu 0,9 % in acest an si anul viitor si cu 1 % in 2017. In UE, ocuparea fortei de munca ar trebui sa creasca cu 1,0 % in acest an si cu 0,9 % in 2016 si 2017. In ansamblu, se estimeaza ca somajul va continua sa scada treptat si se vor inregistra diferente considerabile intre statele membre. Conform previziunilor somajul va scadea, in zona euro, de la 11,0 % in acest an, la 10,6 % in anul viitor si la 10,3 % in 2017, iar in UE in ansamblu sau, de la 9,5 % in acest an, la 9,2 % in 2016 si la 8,9 % in 2017.

 

Perspectiva bugetara continua sa se imbunatateasca

 

In 2015, se asteapta ca raportul dintre deficit si PIB, agregat la nivelul zonei euro, sa scada la 2,0 %, datorita eforturilor de consolidare fiscala depuse in trecut si intensificarii ciclice a activitatii economice si, intr-o mai mica masura, datorita scaderii cheltuielilor cu dobanzile. Pana in 2017, raportul dintre deficit si PIB ar trebui sa scada in zona euro la 1,5 %. Este de asteptat ca orientarea fiscala a zonei euro sa ramana, in general, neutra. Pentru zona euro, se estimeaza ca raportul dintre datorie si PIB va scadea de la varful de 94,5 % inregistrat in 2014, la 91,3 % in 2017. Pentru UE in ansamblul sau, se estimeaza ca raportul dintre deficit si PIB va scadea de la valoarea de 2,5 % previzionata pentru acest an, la 1,6 % in 2017, iar raportul dintre datorie si PIB va scadea de la valoarea de 87,8% previzionata pentru acest an, la 85,8 % in 2017.

 

Scaderea pretului petrolului reduce temporar inflatia

 

Scaderea abrupta a preturilor la petrol si la alte materii prime a avut ca efect o inflatie globala negativa in zona euro si in UE in luna septembrie. Acest lucru mascheaza insa faptul ca majorarea salariilor, cresterea consumului privat si ingustarea deviatiei PIB incep sa exercite o presiune din ce in ce mai mare asupra preturilor. Este de asteptat ca inflatia anuala sa creasca, in zona euro, de la 0,1 % in acest an la 1,0 % anul viitor, iar in UE de la 0 % in acest an la 1,1 % anul viitor; pentru 2017 se previzioneaza o valoare de 1,6 % atat pentru zona euro, cat si pentru UE.

 

Incetinirea economiei mondiale reduce cererea pentru exporturile UE

 

Perspectivele cresterii economice mondiale si ale comertului mondial s-au deteriorat considerabil incepand din primavara, din cauza declinului economiilor de piata emergente, in special al Chinei. Este de asteptat ca economiile de piata emergente sa atinga cel mai scazut nivel in cursul acestui an si sa inceapa redresarea in 2016.

 

Pana in prezent, exporturile zonei euro au fost, in mare masura, neafectate de deteriorarea comertului mondial, in principal datorita deprecierii din trecut a euro. Cu toate acestea, se preconizeaza o incetinire a cresterii exporturilor in 2016, urmata de o revenire usoara in 2017.

 

Creste excedentul de cont curent

Excedentul de cont curent in zona euro ar trebui sa creasca in acest an, ca urmare a reducerii deficitului comercial provocat de importurile de petrol si a imbunatatirii conditiilor de desfasurare a schimburilor comerciale, dar si ca urmare a mentinerii unor excedente mari in unele state membre si a corectiei in trecut a deficitului in alte state membre. Este de asteptat ca excedentul de cont curent sa scada usor in 2017, pe masura ce pretul petrolului va creste si conditiile de desfasurare a schimburilor comerciale se vor deteriora.

Sosirea solicitantilor de azil ar putea avea un mic impact economic pozitiv

 

Aceste previziuni ofera o prima evaluare a impactului economic produs de sosirea in UE a unui mare numar de solicitanti de azil. Desi pe termen scurt cheltuielile publice suplimentare conduc la cresterea PIB-ului, pe termen mediu este de asteptat sa se produca un impact pozitiv suplimentar asupra cresterii economice ca urmare a cresterii ofertei de forta de munca, cu conditia sa se aplice politici judicioase, care faciliteaza accesul la piata muncii. Pentru UE in ansamblul sau impactul asupra cresterii economice este mic, dar acesta poate fi mai semnificativ in unele state membre.

 

Riscurile care afecteaza aceste previziuni sunt, in principal, externe si, in marea lor majoritate, negative

 

Riscurile legate de perspectivele economice mondiale au crescut. O crestere mai scazuta a pietelor emergente, in special o ajustare mai perturbatoare in China, si efectele normalizarii asteptate a politicii monetare a SUA asupra pietelor emergente ar putea avea un impact negativ mai mare asupra investitiilor si a activitatii economice in Europa decat se estimeaza in prezent.

 

Comisia va actualiza previziunile sale economice in februarie 2016.

Sursa:CE