InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice din primavara 2015 pentru Uniunea Europeana

05.05.2015
 

Cresterea economica din Uniunea Europeana se bucura de perspective favorabile, conform previziunilor economice ale Comisiei Europene din primavara 2015.

Economiile europene beneficiaza de sprijinul simultan al multor factori. Preturile petrolului se mentin destul de scazute, cresterea economica mondiala este stabila, moneda euro a continuat sa se deprecieze, iar politicile economice din UE sunt favorabile.

Din punct de vedere monetar, relaxarea cantitativa aplicata de Banca Centrala Europeana are un impact insemnat asupra pietelor financiare, contribuind la rate mai mici ale dobanzilor si la crearea unor asteptari de ameliorare a conditiilor de creditare. Intrucat in UE orientarea fiscala globala este in general neutra - nepresupunand nici inasprire, nici relaxare - politica fiscala sprijina, la randul sau, cresterea economica. In timp, ar trebui sa dea rezultate, de asemenea, continuarea reformelor structurale si a Planului de investitii pentru Europa.

Drept urmare, este de asteptat ca PIB-ul real sa creasca in 2015 cu 1,8 % in UE si cu 1,5 % in zona euro, cu 0,1 si respectiv 0,2 puncte procentuale mai mult decat s-a preconizat in urma cu trei luni. Pentru 2016, Comisia preconizeaza o crestere de 2,1 % in UE si de 1,9 % in zona euro.

Cererea interna este principalul factor care contribuire la majorarea PIB-ului, fiind de asteptat ca anul acesta consumul privat sa se intensifice, iar anul viitor sa aiba loc o relansare a investitiilor.

Cresterea economica este inegala de la o tara la alta

Toate tarile din UE vor putea avea de castigat din evolutiile favorabile mentionate. Cu toate acestea, masura in care economiile vor profita de acestea va depinde de capacitatea de reactie a fiecareia dintre ele la preturile mai mici ale petrolului si, in special, la deprecierea monedei euro. Relaxarea cantitativa aplicata de BCE este susceptibila de a avea un impact mai puternic in tarile care au avut anterior conditii de finantare mai aspre. In unele state membre, insa, rezervele de capital relativ scazute si nivelurile ridicate de credite neperformante pot reduce impactul pozitiv al relaxarii cantitative asupra activitatii de creditare bancara.

Inflatia urmeaza sa creasca in a doua jumatate a anului

Se preconizeaza ca inflatia va continua sa se mentina aproape de zero in prima jumatate a anului 2015, in special datorita efectelor produse de scaderea preturilor energiei. Este insa de asteptat ca preturile de consum sa inceapa sa creasca in a doua jumatate a anului si sa continue sa creasca si mai mult in 2016 pe masura ce creste cererea interna, deviatiile PIB-ului se reduc, efectele preturilor mai mici ale marfurilor se estompeaza, iar deprecierea monedei euro duce la preturi de import mai ridicate. Se preconizeaza ca inflatia anuala va creste atat in UE, cat si in zona euro, de la 0,1 % anul acesta la 1,5 % in 2016.

Pe pietele muncii se inregistreaza usoare progrese

Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca are de castigat in urma unei activitati economice din ce in ce mai puternice. Somajul, desi se situeaza pe o panta descendenta, ramane inca ridicat. Este de asteptat ca somajul din UE si din zona euro sa scada anul acesta, ajungand la 9,6 %, respectiv 11,0 %, odata ce progresele de pe piata muncii se vor face simtite in toate sectoarele. Deoarece se preconizeaza ca in 2016 cresterea economica se va intensifica si mai mult, probabil tendinta se va mentine, in special in tarile care au implementat recent reforme pe piata muncii. In 2016, ar urma ca somajul sa se reduca pana la 9,2 % in UE si pana la 10,5 % in zona euro.

Deficitele bugetare continua sa scada

Perspectivele fiscale din UE si din zona euro continua sa se imbunatateasca datorita eforturilor de ajustare din ultimii ani, datorita unei activitati economice mai puternice si unor plati mai reduse ale dobanzilor aferente datoriei publice restante. Chiar si in conditiile unei orientari fiscale in general neutre in ansamblu, este de asteptat ca raportul dintre deficitul public si PIB sa scada de la 2,9 % in 2014 pana la 2,5 % anul acesta si pana la 2,0 % anul viitor. In zona euro, acesta se va reduce, conform previziunilor, de la 2,4 % in 2014 la 2,0 % in 2015 si la 1,7 % in 2016. In ambele zone, se estimeaza ca ponderea datoriei publice in PIB a atins un nivel maxim in 2014 si ca va scadea anul acesta si anul urmator, pentru a ajunge la 88,0 % in UE si la 94,0 % in zona euro in 2016.

Riscurile care ameninta perspectivele economice sunt, in general, echilibrate

Gradul de incertitudine care planeaza asupra perspectivelor economice se mentine ridicat, insa riscurile globale aferente perspectivelor par, in general, echilibrate.

Cresterea PIB-ului s-ar putea dovedi mai mare decat s-a preconizat daca factorii favorabili dureaza mai mult timp sau se dovedesc mai puternici decat s-a anticipat. Cresterea PIB-ului ar putea, cu toate acestea, sa fie inferioara preconizarilor daca tensiunile geopolitice se intensifica sau daca exista tensiuni pe piata financiara, de exemplu ca urmare a normalizarii politicii monetare in Statele Unite. Riscurile care ameninta perspectivele inflatiei s-au redus ca rezultat al relaxarii cantitative aplicate de BCE si al revizuirilor ascendente ale perspectivelor de crestere.

 

Comisia urmeaza sa isi actualizeze previziunile economice in luna noiembrie.

 

 

Sursa:CE