InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice din iarna anului 2020: o crestere constanta si modesta

13.02.2020
 

 

Previziunile economice din iarna anului 2020, publicate de Comisia Euroapenă estimează că economia europeană va continua să urmeze o traiectorie de creștere constantă și moderată. Zona euro s-a bucurat pană acum de cea mai lungă perioadă de creștere neintreruptă de la introducerea monedei euro in 1999.

 

Conform previziunilor, creșterea produsului intern brut (PIB) al zonei euro va rămane stabilă la valoarea de 1,2 % in 2020 și in 2021. Pentru UE in ansamblu se estimează o ușoară incetinire a creșterii la 1,4 % in 2020 și 2021, in scădere față de 1,5 % in 2019.

 

Creșterea economică va rămane stabilă, susținută de cererea internă

Mediul extern continuă să conțină provocări. Cu toate acestea, crearea continuă de locuri de muncă, creșterea robustă a salariilor și o combinație de politici cu rol de susținere ar trebui să ajute economia europeană să mențină o traiectorie de creștere moderată. Consumul privat și investițiile, in particular in sectorul construcțiilor, vor continua să alimenteze creșterea economică. Se estimează că investițiile publice, in special in infrastructura de transport și in cea digitală, vor crește semnificativ in mai multe state membre. Impreună cu semne incurajatoare de stabilizare in sectorul manufacturier și cu o posibilă reluare a creșterii fluxurilor comerciale mondiale, toate acestea ar trebui să permită economiei europene să iși continue expansiunea. In același timp, acești factori par a fi insuficienți pentru a plasa viteza creșterii pe o treaptă superioară.

 

O ușoară revizuire in sens ascendent a previziunilor privind inflația

Previziunea vizand inflația (indicele armonizat al prețurilor de consum) in zona euro a crescut la 1,3 % in 2020 și la 1,4 % in 2021, ceea ce reprezintă o creștere cu 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani față de previziunile economice din toamna anului 2019. Această evoluție reflectă unele seme incurajatoare ale faptului că salariile mai mari s-ar putea reflecta in prețurile produselor de bază și precum și in estimări ușor mai mari in ceea ce privește prețul petrolului.

In UE, previziunea vizand inflația in 2020 a crescut, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale, ajungand la 1,5 %. Previziunea pentru 2021 rămane neschimbată, situandu-se la valoarea de 1,6 %.

 

Riscuri pentru previziuni

Deși unele riscuri de evoluție negativă s-au estompat, au apărut altele noi. In ansamblu, bilanțul riscurilor continuă să fie orientat in sens descendent.

"Faza Unu" a acordului comercial dintre SUA și China a contribuit, intr-o oarecare măsură, la reducerea riscurilor de evoluție negativă, insă gradul ridicat de incertitudine cu privire la politica comercială a SUA rămane o barieră in calea unei redresări mai ample a optimismului economic. Tulburările sociale din America Latină riscă să deraieze redresarea economică a regiunii. Tensiunile geopolitice accentuate din Orientul Mijlociu au sporit riscul de conflict in regiune.

Deși există in prezent claritate in ceea ce privește relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit in cursul perioadei de tranziție, persistă o incertitudine considerabilă cu privire la viitorul noului parteneriat cu Regatul Unit. Epidemia cu coronavirusul "2019-nCoV", care are implicații pentru sănătatea publică, pentru activitatea economică și pentru comerț, in special in China, este un nou risc de evoluție descendentă. Ipoteza de bază este că epidemia va atinge culmea ei in primul trimestru, cu efecte de propagare la nivel mondial relativ limitate. Totuși, cu cat durează mai mult, cu atat este mai mare posibilitatea unor efecte de domino asupra optimismului economic și a condițiilor de finanțare globală. Riscurile legate de schimbările climatice, deși in principal cu efecte pe termen lung, nu pot fi excluse pe termen scurt.

 

Galerie foto

1.jpg

Fisiere atasate

Imagine JPG
2.jpg
2.jpg
583,55 KBytes
13.02.2020 16:35