InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice de primavara ale CE

14.05.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Pe 5 mai, Comisia Europeană a dat publicităţii previziunile economice de primăvară, oferind astfel cetăţenilor uniunii motive de optimism temperat. Conform executivului de la Bruxelles, economia UE este in curs de redresare urmand să urmează să crească cu 1% in 2010 şi cu 1,75 % in 2011.
In mod firesc, revenirea nu va fi unitară in toate cele 27 de state membre şi va depinde de particularităţile economice şi financiare ale fiecărei ţări precum şi de factorii meteorologici. Cu toate acestea, Comisia consideră că in UE, recesiunea economică s-a incheiat in trimestrul al treilea din 2009, in mare parte datorită măsurilor excepţionale de criză instituite in cadrul Planului european de redresare economică (PERE). Revenirea propriu-zisă va fi, insă, mai lentă, avand in vederea amploarea şi forţa recesiunii. Per ansamblu, rata şomajului in UE se va apropia de 10% in 2010 - un procent mai mic decat cel anticipat - şi deficiul bugetar se va ridica la 7,25 % din PIB in 2010. Veştile mai puţin optimiste privesc - printre altele - gradul de ocupare a forţei de muncă care va continua să scadă cu aproximativ 1% anul acesta şi nu va incepe să crească decat in 2011. Consumul, de asemenea, nu şi-a revenit complet. Deşi, va creşte puţin, inflaţia va fi ţinută sub control, parţial şi datorită stagnării creşterilor salariale.
In concluzie, se arată in documentul Comisiei Europene, asupra redresării economice a UE continuă să planeze mari incertitudini. Cu toate aceste, deşi prognoza este nesigură, riscurile asociate revirimentului economic sunt moderate.
In privinţa Romaniei, documentul semnalează faptul că in decursul a unui an şi jumătate, situaţia economică s-a răsturnat. Intre 2004 şi 2008, cu o creştere reală a produsului intern brut de 6.8% pe an, economia Romaniei avea una dintre cele mai rapide rate de dezvoltare din UE. In 2009, insă, PIB-ul a scăzut cu 7,1%, iar in 2010 va creşte doar cu 0.8% in comparaţie cu ţinta de 1,3% pe care s-a bazat guvernul la fundamentarea bugetului. De asemenea, ţinta de inflaţie stabilită de BNR la 3,5% pentru 2010 va ajunge, de fapt, - conform prognozelor din documentul CE - la 4,3% in timp ce rata şomajului va atinge cota de 8,5%, cea mai mare valoare a sa in ultimii ani.
Deficitul bugetar constituie, la randul său, o mare problemă, căci executivul de la Bruxelles avertizează prin acest document că, "Fără măsuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB in 2010", aceasta in condiţiile in care acest deficit a crescut constant din 2008 pană astăzi. Pe scurt, Romania consumă mult mai mult decat produce, iar situaţia această nu e pe cale de a fi corijată. Dovadă că, in locul ameliorării producţiei, statul roman continuă să se imprumute - de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi de pe piaţa privată de capital - urcand datoria publică la valoarea estimativă de 23,7% din PIB pe anul 2009. Creşterea va fi treptată, dar sigură pană la ajunge la 35,8% din PIB in 2011, conform prognozelor de primăvară ale Comisiei Europene.