InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice ale CE din iarna 2015

09.02.2015
 

Pentru prima data din 2007, se asteapta ca economiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene sa creasca din nou in acest an, conform previziunilor din iarna ale Comisiei Europene. Se preconizeaza ca, in cursul acestui an, activitatea economica va inregistra o crestere moderata in UE si in zona euro, urmand ca aceasta sa se accelereze si mai mult in 2016. Potrivit prognozelor, cresterea urmeaza sa atinga in acest an 1,7 % pentru UE in ansamblu si 1,3 % pentru zona euro. In 2016, cresterea economica anuala, sustinuta de consolidarea cererii interne si externe, de politica monetara foarte acomodativa si de o orientare bugetara in general neutra, ar trebui sa ajunga la 2,1 % si, respectiv, 1,9 %.

 

Perspectivele de crestere in intreaga Europa sunt inca limitate din cauza mediului investitional neprielnic si a ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, incepand din toamna anului trecut, o serie de evolutii-cheie au ameliorat perspectivele economice pe termen scurt. Preturile petrolului au scazut mai rapid decat inainte, moneda euro s-a depreciat in mod considerabil, BCE a anuntat masuri de relaxare cantitativa, iar Comisia Europeana si-a prezentat Planul de investitii pentru Europa. Toti acesti factori urmeaza sa aiba un impact pozitiv asupra cresterii economice.

 

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele pentru moneda euro si dialog social, a declarat:"Europa se afla astazi intr-un punct critic. Exista conditiile economice necesare pentru o crestere economica sustinuta si crearea de locuri de munca. In urma optiunilor dificile in materie de politica pe care guvernele au trebuit sa si le asume din cauza crizei, incep sa se vada efectele reformelor. Pentru a consolida redresarea si a ne asigura ca aceasta se traduce prin bani in buzunarul cetateanului, trebuie sa acceleram ritmul reformelor. Comisia isi onoreaza angajamentele asumate pe trei planuri principale: al investitiilor, al reformelor structurale si al responsabilitatii bugetare. Punerea in aplicare le revine in prezent statelor membre, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi evaluate la acest nivel."

 

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Perspectivele economice ale Europei sunt in prezent ceva mai optimiste decat in momentul in care am prezentat previziunile noastre anterioare. Scaderea pretului petrolului si ieftinirea monedei euro dau un impuls binevenit economiei UE. In acelasi timp, Planul de investitii pentru Europa si deciziile importante luate recent de BCE vor contribui la crearea unui context mai favorabil pentru reforme si politici bugetare inteligente. Cu toate acestea, sunt necesare in continuare eforturi intense pentru asigurarea locurilor de munca care, pentru milioane de europeni, au intarziat sa se materializeze pana in prezent."

 

Crestere economica cu o baza larga

Desi se asteapta ca toate statele membre sa aiba rate de crestere pozitive in acest an, iar redresarea a continuat sa ia amploare in ultimele trimestre, probabil ca vor continua sa existe divergente intre performantele economice inregistrate in UE. Acest lucru se datoreaza, in parte, faptului ca progresele realizate in ceea ce priveste reducerea efectului de levier la nivelul bancilor, al sectorului public si al sectorului privat inca difera de la un stat membru la altul. Efectul pozitiv al preturilor scazute ale petrolului asupra cresterii va varia, de asemenea, in functie de mixul energetic al fiecarei tari. Conditiile monetare acomodative ar putea avea un impact pozitiv mai mare in tarile in care conditiile de finantare sunt stricte. Stimularea exporturilor ca urmare a deprecierii monedei euro va depinde de orientarea comerciala si de modelele de specializare ale fiecarei tari. In concluzie, in 2015 se asteapta in continuare variatii importante in ceea ce priveste ratele de crestere ale statelor membre, de la 0,2 % (Croatia) la 3,5 % (Irlanda).

 

Inflatia va scadea in continuare, inainte de a creste in 2016

Tendinta catre o inflatie scazuta a continuat. In majoritatea statelor membre, inflatia a inregistrat temporar rate negative in decembrie, ca urmare a scaderii drastice a preturilor energiei. Se estimeaza ca inflatia va ramane scazuta in 2015, pe masura ce preturile mici la produsele de baza diminueaza cifra globala. Inflatia ar trebui sa creasca incepand de la jumatatea anului 2015 si in cursul anului 2016, pe masura ce activitatea economica se consolideaza treptat, salariile cresc, iar gradul de subutilizare a resurselor economice se reduce. Conform proiectiilor, inflatia din UE se va situa la 0,2 % in 2015 si 1,4 % in 2016. Se preconizeaza ca inflatia din zona euro va fi de -0,1 % in acest an, urmand sa creasca pana la 1,3 % in 2016.

 

Crearea de locuri de munca se accelereaza, insa ritmul de reducere a somajului este lent

Pe masura ce cresterea economica se va amplifica, acelasi lucru se va intampla si cu crearea neta de locuri de munca, care s-a accelerat in cursul anului trecut, pornind de la un nivel scazut. Ar trebui ca spre sfarsitul perioadei care face obiectul previziunilor sa se inregistreze imbunatatiri pe pietele muncii. Se asteapta, totusi, ca nivelul cresterii economice sa fie insuficient pentru a marca o imbunatatire semnificativa. In 2015, rata somajului ar urma sa scada pana la 9,8 % in UE si pana la 11,2 % in zona euro. Se asteapta ca reformele privind piata muncii intreprinse in ultimii ani sa continue sa dea roade si sa contribuie la reducerea in continuare a ratei somajului in 2016.

 

Deficitele publice continua sa scada

Deficitele publice continua sa scada, insa orientarea bugetara este acum neutra. Se estimeaza ca ponderile deficitului in PIB vor scadea in mod constant in urmatorii doi ani. In UE, se asteapta ca acestea sa scada pana la 2,6 % in acest an si pana la 2,2 % in 2016, fata de 3,0 % in 2014. In zona euro, acestea ar trebui sa scada pana la 2,2 % in 2015 si pana la 1,9 % in 2016. Pentru UE in ansamblu, se considera ca ponderea datoriei in PIB a atins un nivel maxim, de 88,4 %, in 2014. Pentru zona euro, aceasta ar trebui sa atinga un nivel maxim, de 94,4 %, in acest an, inainte de a incepe sa scada.

 

Incertitudinea a crescut

In ansamblu, incertitudinea care planeaza asupra perspectivelor economice existente a crescut. Riscurile de evolutie negativa s-au intensificat si au aparut noi factori pozitivi. Acest lucru este cauzat de tensiunile geopolitice, de volatilitatea reinnoita a pietei financiare in contextul politicilor monetare divergente adoptate de marile economii, precum si de punerea in aplicare incompleta a reformelor structurale. O perioada prelungita de inflatie foarte scazuta sau negativa ar fi, de asemenea, in detrimentul perspectivelor de crestere. Un aspect imbucurator este acela ca anumiti factori ar putea conduce la o stimulare mai puternica decat cea preconizata a cresterii antrenate la nivelul UE si la nivel mondial de preturile mici ale energiei.

 

Pentru mai multe informatii:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_winter_forecast_en.htm