InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziuni privind economia UE

27.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

Conform previziunilor, economia UE va stagna in 2012, iar zona euro va intra intr-o uşoară recesiune. Creşterea se va relua, modest, in a doua jumătate a anului.

Conform noilor previziuni intermediare ale Comisiei Europene, prezentate la 23 februarie, economia UE va stagna şi zona euro va intra intr-o uşoară recesiune. Cu toate acestea, se estimează că, in a doua jumătate a anului, se va inregistra o creştere modestă.

In 2012, PIB-ul UE urmează să se menţină la acelaşi nivel, in timp ce PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3%. In timp ce in 17 state membre ar urma să se inregistreze creştere economică, celelalte vor fi ţinute in loc din cauza incertitudinilor care persistă pe pieţe, a ingrijorărilor legate de criza datoriei publice şi a cererii scăzute la export. Prin urmare, creşterea PIB-ului ar urma să stagneze intr-o ţară şi să fie negativă in alte nouă.

Inflaţia

Avand in vedere preţurile ridicate la energie şi creşterea taxelor indirecte, inflaţia se situează la un nivel superior aşteptărilor. Pentru 2012, se estimează o rată a inflaţiei de 2,3% pentru UE şi de 2,1%pentru zona euro.

Cererea internă şi globală

Situaţia economică este condiţionată de o economie globală mai lentă, iar cererea mondială in scădere afectează exporturile europene nete. Increderea intreprinderilor şi a consumatorilor din UE este incă la un nivel redus, cu toate că s-a inregistrat o relativă ameliorare pe fondul apariţiei unor semne de stabilizare in sectorul financiar.

De asemenea, in contextul unei cereri scăzute, condiţiile de creditare nu ar trebuie să aibă un impact negativ asupra investiţiilor şi consumului in perioada imediat următoare. In general, pentru a doua jumătate a lui 2012, ne putem aştepta la o revenire treptată a increderii şi la reluarea investiţiilor şi a consumului.

Context

Aceste previziuni intermediare extinse actualizează cifrele pentru toate ţările UE. De obicei, previziunile intermediare (publicate in februarie şi septembrie) fac referire numai la principalele economii ale UE. Previziunile definitive (publicate primăvara şi in toamna) abordează creşterea, inflaţia, ocuparea forţei de muncă şi finanţele publice din toate ţările UE şi din cateva ţări din afara Uniunii. Următoarele previziuni de primăvară vor fi publicate la 11 mai 2012.