InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziuni privind economia UE

16.05.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Previziunile economice arată o creÅŸtere de circa 1¾% in 2011.

Economia UE este sub bune auspicii, perspectivele de creÅŸtere pentru 2011 fiind puÅ£in mai optimiste decat previziunile din toamna lui 2010. In 2011, se estimează că PIB-ul UE va creÅŸte cu aproximativ 1¾%, urmand ca in 2012 să se apropie de pragul de 2%.

Această perspectivă se bazează pe previziuni de creştere a economiei la nivel global şi pe reacţia favorabilă a intreprinderilor din UE.

Insă inflaţia creşte mai repede decat PIB-ul, in timp ce rata şomajului se reduce uşor.

Accentuarea inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor la produsele de bază

EvoluÅ£ia inflaÅ£iei reflectă creÅŸterea preÅ£urilor la produsele de bază, aceasta fiind una dintre provocările majore cu care se confruntă economia UE incepand din toamna anului trecut. Pentru 2011, se preconizează o rată a inflaÅ£iei de circa 3% la nivelul UE ÅŸi de 2½% in zona euro, urmand ca in 2012 cifrele să scadă la 2% ÅŸi, respectiv, 1¾%.

CondiÅ£iile de pe piaÅ£a muncii se vor imbunătăţi pe parcursul următoarelor 18 luni. Rata ÅŸomajului ar trebui să scadă cu numai un sfert de punct procentual, atingand un nivel de 9¼% in 2012.

FinanÅ£ele publice se imbunătăţesc - se estimează că pană in 2012 deficitul bugetar se va reduce pană la circa 3¾% din PIB. Insă situaÅ£ia va fi in continuare diferită de la o Å£ară la alta.

Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi de toamnă prezintă informaţii complete despre creşterea economică, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitul şi datoria publică pentru toate statele membre şi cateva ţări din afara UE.

In februarie şi septembrie, Comisia publică previziunile intermediare, care se axează pe evoluţia inregistrată de la ultimele previziuni şi se referă numai la principalele economii ale UE.