InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziuni pentru economia europeana

06.11.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Economia europeană a reinceput să crească in al doilea trimestru al acestui an. In ultimele luni, au existat semne incurajatoare că redresarea economică va continua.

Se estimează că in UE, in a doua jumătate a anului 2013, creșterea va fi de 0,5 % comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012. De asemenea, se preconizează că PIB-ul va rămane neschimbat in UE și va scădea cu 0,4 % in zona euro in 2013. In viitor insă, creșterea se va accelera treptat, ajungand pană la 1,4 % in UE și la 1,1 % in zona euro, in 2014 (1,9 % și 1,7 % in 2015).

Cifrele agregate maschează insă diferențele substanțiale care există de la un stat membru la altul.

Cererea internă ar urma să devină treptat principalul motor al creșterii economice in Europa. Acest lucru se va intampla pe fondul unei perspective mai sumbre pentru economiile de piață emergente.

Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu afacerile economice și monetare și cu moneda euro, a declarat: "Există tot mai multe semne că economia europeană a ajuns intr-un punct de cotitură. Consolidarea bugetară și reformele structurale intreprinse in Europa au pus bazele redresării. Este insă prea devreme să proclamăm victoria: nivelul șomajului este incă inacceptabil de ridicat. De aceea trebuie să depunem in continuare eforturi pentru a moderniza economia europeană, pentru a realiza o creștere economică durabilă și pentru a crea locuri de muncă."

Șomajul

Deoarece evoluțiile de pe piața forței de muncă se manifestă, de regulă, după cel puțin o jumătate de an de la creșterea PIB-ului, este de așteptat ca redresarea activității economice să se traducă doar treptat prin crearea de locuri de muncă. In acest an, rata șomajului a rămas foarte ridicată in unele țări, iar nivelul de ocupare a forței de muncă a continuat să scadă. Cu toate acestea, in ultimele luni, condițiile de pe piața muncii au inceput să se stabilizeze.

Previziunile indică o reducere modestă a șomajului, la 10,7 % in UE și la 11,8 % in zona euro, pană in 2015. Diferențele de la o țară la alta răman foarte mari, cu rate ale șomajului cuprinse anul acesta intre aproximativ 5 % și 27 %.

Inflația

Se preconizează un nivel relativ modest al inflației prețurilor de consum pe tot parcursul perioadei de prognozare. In zona euro inflația este estimată la 1,5 % atat in 2013, cat și in 2014. In UE, se așteaptă ca aceasta să fie de 1,7 % și, respectiv, 1,6 %.

Finanțele publice

Reducerea deficitelor publice generale va continua. In 2013, se estimează că deficitul bugetar va scădea la 3,5 % din PIB in UE și la 3,1 % in zona euro. In conformitate cu previziunile pentru deficit și creștere, ponderea datoriei in PIB va atinge nivelul maxim in 2014, cand va fi de aproximativ 90 % in UE și aproape 96 % in zona euro.