InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Presedintia Estoniei a Consliiului UE: 1 iulie-31 decembrie 2017

01.07.2017, sursa: Parlamentul European
 

"Estonia este pregătită pentru președinție", a declarat premierul eston Juri Ratas. "Suntem pregătiți să conducem o uniune de 28 de state membre, care găzduiesc in total 500 de milioane de cetățeni. Programul aprobat astăzi reflectă dorințele noastre de a ține Europa unită, puternică și orientată spre viitor. Unitatea inseamnă sprijinirea ideilor, principiilor și obiectivelor europene, dar și să ne asigurăm de faptul că nimeni nu se simte abandonat sau lăsat in urmă. Dorim să indrumăm Europa spre decizii care aduc imbunătățiri tangibile in viețile oamenilor", a declarat acesta.

 

Prioritățile președinției estoniene se bazează pe agenda strategică a Consiliului European și pe obiectivele comune formulate de către statele membre și instituțiile UE in Declarația de la Roma, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma. Președinția estoniană se va concentra asupra conservării valorilor comune, precum prosperitatea, securitatea, pacea și stabilitatea in Europa. Aceasta va avea ca obiectiv menținerea unității Europei, prin intermediul unor decizii practice.

 

Micul stat baltic cu 1,3 milioane de cetățeni, care a preluat președinția rotativă a Consiliului UE intr-un context dificil, marcat de ieșirea Marii Britanii din UE, și-a anunțat cele 4 priorități pentru următoarele șase luni:

 

O economie europeană deschisă și inovatoare

Estonia pledează pentru reducerea birocrației excesive și crearea unui mediu de afaceri atractiv care să stimuleze crearea de locuri de muncă și economia. De asemenea, trebuie sprijinită cercetarea științifică pentru a menține Europa deschisă in ce privește inovarea și noile tehnologii, potrivit acesteia.

 

O Europă sigură și securizată  

Președinția estonă susține că o Europă fără frontiere neceseită soluții comune in domeniul politicilor de securitate, al politicilor externe, precum și in cazul migrației și al politicii de azil. In timpul deținerii președinției, Estonia va depune eforturi pentru a consolida supravegherea frontierelor externe ale Europei.

 

O Europă digitală și libera circulație a datelor

Estonia consideră importantă dezvoltarea societății digitale, a cărei condiție prealabilă stă in libera circulație a datelor. Accesul la internet de mare viteză, calitativ, reprezintă una din bazele unei economii inteligente. Președinția estonă va sublinia faptul că societatea digitală trebuie dezvoltată.

 

O Europă incluzivă și durabilă

 

Președinția estoniană consideră importantă menținerea unei Europe incluziv, unde este asigurată egalitatea de șanse pentru toți. Estonia consideră importantă promovarea unui mediu de viață mai curat, care poate fi asigurat cu ajutorul unei economii verzi și prin implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.