InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit Uniunii Europene

12.10.2012
 

"UE si stramosii sai contribuie de peste sase decenii la promovarea pacii, la reconciliere, la democratie si la drepturile omului in Europa", a declarat, la Oslo presedintele comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.
UE se confrunta in prezent cu grave dificultati economice si tulburari sociale considerabile, a recunoscut Jagland.
"Comitetul Nobel norvegian doreste sa se concentreze pe ceea ce considera drept rezultatul cel mai important al UE": faptul ca a reusit sa transforme Europa "dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii", a precizat acesta.
Norvegia nu este membru al Uniunii Europene.
Acest Nobel vine intr-un moment in care unitatea europeana este puternic incercata.
Criza din zona euro a scos in evidenta dificultatile unei solidaritati intre statele care doresc sa-si protejeze interesele, bogatele economii din Nord, si tarile din Sud, asfixiate financiar de datoria publica si supuse unor severe crize de austeritate.
Nascuta din ruinele celui de-al doilea Razboi Mondial, sub impulsul a sase tari semnatare ale Tratatului de la Roma in 1957, UE, denumita atunci Comunitatea Europeana, a ajutat la stabilizarea unui continent in care conflictele erau frecvente.
Cu acest premiul, comitetul Nobel repara o lipsa istorica, in conditiile in care majoritatea comentatorilor sunt de acord ca, dupa Gandhi, proiectul european era celalalt "mare absent" al familiei laureatilor.