InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Premiile pentru conservarea patrimoniului cultural 2012

05.06.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Premiile pentru conservarea patrimoniului cultural - ediţia 2012 recompensează eforturile extraordinare in ceea ce priveşte cercetarea, conservarea şi restaurarea siturilor istorice din Europa.

Paraschiva Kovacs şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă activităţilor de inventariere şi păstrare a artefactelor istorice, printre care se numără şi proiectul de conservare a porţilor tradiţionale din regiunea Odorhei din Romania.

Munca sa a fost recompensată de Uniunea Europeană, care i-a acordat unul din cele 28 de premii pentru conservarea patrimoniului cultural, cunoscute şi sub denumirea de premiile Europa Nostra .

Kovacs s-a numărat şi printre cei şase laureaţi care au primit premii speciale (Grand Prix) pentru realizări excepţionale in domeniu. Ceremonia s-a desfăşurat la Lisabona, la data de 1 iunie.

In decizia de acordare a premiului, juriul a prezentat-o pe Paraschiva Kovacs drept "un exponent extraordinar" al oamenilor simpli şi dedicaţi pe care ii intalnim peste tot in Europa şi care, deşi nu dispun de resurse importante, contribuie in mod semnificativ la acţiunile de conservare a artefactelor istorice pentru generaţiile de maine.

Celelalte proiecte caştigătoare ale categoriei Grand Prix sunt:
clădirea Averof din Atena (Grecia) - o creaţie importantă a neoclasicismului european, care a fost restaurată şi care adăposteşte in prezent şcoala de arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice Naţionale
furnalul nr.2 din Sagunto (Spania) - un monument al industriei siderurgice din bazinul mediteraneean, conservat ca sit educaţional
Poundstock Gildhouse din Bude (Regatul Unit) - o clădire de la inceputul secolului al XVI-lea, care a redevenit casă parohială graţie lucrărilor de restaurare cu ajutorul tehnicilor tradiţionale
studiul arheologic consacrat ornamentelor botanice de pe Ara Pacis (Altarul Păcii), Roma (Italia) - care a impresionat juriul atat prin calitatea cercetării interdisciplinare, cat şi prin prezentarea de excepţie a publicaţiei rezultate in urma studiului
programul educaţional al Fundaţiei norvegiene pentru patrimoniu, Vågå (Norvegia) - care i-a reunit pe copii şi profesori in cadrul acţiunilor de curăţare a unor obiective de mici dimensiuni.

In acest an, cetăţenii au avut ocazia de a vota proiectul preferat in cadrul unui sondaj on-line. Cele mai multe voturi ale publicului s-au indreptat către fortificaţiile din Pamplona (Spania) , una dintre citadelele europene cel mai bine conservate.

Premiile sunt acordate cu sprijinul programului Cultura al UE care, incepand din 2007, a contribuit cu 30 de milioane de euro la cofinanţarea proiectelor de patrimoniu.

Termenul-limită pentru inscrierea la ediţia viitoare este 1 octombrie 2012.