InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Premiile europene pentru conservarea patrimoniului cultural

14.06.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Proiectele de restaurare a clădirilor Collège des Bernardins din Paris şi Neues Museum din Berlin se numără printre marile caştigătoare ale ediţiei din 2010 a premiilor europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Muzel Bruckenthal din Sibiu a fost recompensat pentru programul "Descoperind muzeul", destinat copiilor şi tinerilor.

Adevărate "Oscaruri" acordate, de această dată, pentru contribuţia la conservarea patrimoniului, aceste premii recompensează cele mai bune iniţiative destinate punerii in valoare şi protejării monumentelor, peisajelor şi operelor de artă.
In acest an, ceremonia de decernare a premiilor a avut loc in superba biserică Sfanta Irina din Istanbul. Din cele 140 de proiecte aflate in competiţie, realizate in 26 de ţări, au fost recompensate 29. Dintre acestea, şase au primit marele premiu al juriului şi un cec de 10.000 de euro.

Unul dintre caştigătorii marelui premiu a fost proiectul de restaurare a clădirii Collège des Bernardins (Colegiul Bernardinilor) din Paris. Lucrările de reabilitare realizate aici au redat intreaga sa grandoare acestui edificiu din secolul al XIII-lea, neglijat timp de peste două sute de ani.

Premiile europene pentru patrimoniul cultural se organizează din 2002, cu sprijinul programului omisiei Europene consacrat diversităţii culturale şi al federaţiei Europa Nostra care reprezintă peste 400 de organizaţii active in domeniul protecţiei patrimoniului cultural şi a peisajelor europene.

Ele se acordă in patru domenii: conservare, cercetare, educaţie şi contribuţia excepţională a unei persoane sau a unui grup. La această din urmă categorie, realizatorul danez Nils Vest a fost recompensat cu premiul juriului pentru documentarele sale despre bogăţia arhitecturii europene. Programul de pedagogie muzeală "Descoperind muzeul", lansat de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu in anul şcolar 2008/2009, a fost premiat la categoria Educaţie, formare şi conştientizare.
"Datorită tuturor acestor eforturi, Europa devine un loc in care ne face mare plăcere să trăim; de asemenea, ele duc la crearea de locuri de muncă, atragerea de turişti şi contribuie la dezvoltarea durabilă", a declarat comisarul pentru cultură, Androulla Vassiliou. Este, de exemplu, cazul teatrului roman din Cartagena, Spania, care, de la restaurarea sa, este pe deplin integrat in oraş, adăugandu-i-se un muzeu in care sunt prezentate obiectele descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice.

Ediţia 2011 a concursului a inceput deja: candidaturile pot fi depuse pană la data de 1 octombrie 2010.