InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Pozitia UE in comertul global, in cifre (infografice)

23.08.2018
 

 

Importanța comerțului mondial

UE a promovat dintotdeauna comerțul: nu numai inlăturand barierele comerciale intre statele UE, ci și incurajand alte țări să facă schimburi comerciale cu UE. In 2016, exporturile UE reprezentau 15,6% din exporturile globale, iar importurile UE - 14,8%. Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari actori comerciali mondiali, alături de SUA și China.
Acordurile comerciale
In momentul de față, UE are 116 acorduri comerciale in vigoare sau in curs de negociere sau aducere la zi.
Acordurile comerciale nu reprezintă doar o posibilitate de a reduce tarifele, ci și o modalitate de a determina partenerii să recunoască standardele UE de calitate și siguranță și să respecte denumirile de origine protejate, precum șampania și branza roquefort. Acest lucru este foarte important, deoarece produsele alimentare europene se bucură de o reputație internațională in ceea ce privește excelența și tradiția.

De asemenea, UE folosește acordurile comerciale pentru a stabili standarde pentru mediul inconjurător și forța de muncă, pentru a evita, de exemplu, importul de produse obținute prin exploatarea prin muncă a copiilor.
Cel mai recent acord comercial al UE a fost semnat cu Japonia, dar multe altele sunt in curs de negociere.

Importuri și exporturi UE

Firmele europene beneficiază de acordurile comerciale, care permit intreprinderilor din UE să exporte multe dintre serviciile și bunurile lor. In același timp, firmele străine care doresc să exporte in UE trebuie să indeplinească aceleași standarde inalte ca și firmele locale, astfel incat nu există riscul concurenței neloiale din partea companiilor din afara UE.
In ceea ce privește exportul de bunuri, cei mai mari parteneri ai UE sunt SUA (20%), China (10,5%) și Elveția (8%). UE importă cel mai mult din China (20,2%), SUA (13,8%) și Rusia (7,8%).

 

Sursa:Parlamentul European

 

Galerie foto

poza principala.jpg20180821PHT10308_original.jpg20180821PHT10314_original.jpg