InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Poveste de succes Enterprise Europe Network Iasi: Franciza O Bag in Romania

22.06.2016
 

 

Pe managerul Dana Ghinet o stiam demult, cam din 2012. La aceea vreme avea o firma de scriere proiecte pentru finantari europene, coordonand o echipa de 10 specialisti. Era un consultant recunoscut in tara pentru profesionalismul sau si pentru gradul de succes al obtinerii finantarii pentru proiectele scrise de ea. Din acest motiv Tehnopolis, ca partener EEN, a colaborat cu ea: o solicitam ca expert in fonduri europene la toate conferintele, workshopurile si prezentarile legate de finantari europene. Prezenta clientilor nostri orice noua finantare propusa de UE, oferea consultanta specializata, atragea atentia asupra celor mai frecvente greseli in scrierea proiectelor, scotea in evidenta informatiile valoroase. Cariera ei in acest domeniu a culminat cu publicarea unei carti despre lucrurile mai putin cunoscute publicului larg si la ce riscuri se supun beneficiarii de fonduri nerambursabile. Mai mult chiar, colaborarea noastra era atat de stransa incat ne ajuta pe noi, cei din echipa EEN  Iasi sa intelegem bine orice din domeniul finantarilor europene, devenind astfel mai buni pentru clientii nostri. Intr-o zi insa, la inceputul anului 2015, in pauza unei conferinte, Dana Ghinet ne-a spus ca nu mai este multumita cu ceea ce face, ca a atins maximul in acest domeniu si simte ca bate pasul pe loc; ar dori sa inceapa o noua provocare, dar nu stie incotro s-o apuce.

 

Noi, Tehnopolis Iasi, fiind la inceput de an, tocmai ne stabileam obiectivele pe contractul COSME 2015-2016. Cunoscand-o pe Dana si avand in fata lista de misiuni economice si brokeraje ce derulau in cursul anului 2015, mi-a venit o idee: unde ar putea cineva sa descopere o noua oportunitate de afaceri, unde ar gasi, in acelasi loc, zeci de mii de firme si propuneri de afaceri? Unde in alta parte decat la o expozitie mondiala, ce atrage expozanti din toata lumea. Ocazia era unica, cu atat mai mult, cu cat, acest tip de expozitii se organizeaza odata la 5 ani. In concluzie, varianta cea mai buna a fost participarea la Expo Milano 2015. Tehnopolis Iasi a organizat o misiune economica in cadrul Expo Milano 2015 (11 iunie 2015), la care a participat si Dana Ghinet, freelancer la acel moment, in cautare de noi oportunitati.

 

Dupa cateva intalniri B2B, dupa analizarea punctelor slabe/tari ale diverselor oportunitati identificate, Dana a fost fascinata de o afacere feminina si ingenioasa, care i se potrivea ca o manuta: franciza O Bag. La un prim contact cu firma Full Spot din Italia, nici nu stiam ca celebrele magazine de genti si accesorii O Bag functionau ca franciza. Impreuna cu clienta noastra am discutat cu firma Full Spot, de la care am aflat informatiile necesare despre posibilitatea de colaborare.

 

Reveniti in Romania, am inceput sa studiem franciza si am facut un studiu de piata cu privire la oportunitatea de a deschide primul magazin O Bag din Romania. In paralel, clienta noastra a facut un plan de afacere pentru noua idee de afacere, a analizat toate aspectele si a realizat un cost total al investitiei si un buget estimat pe urmatorii 3 ani. Au urmat apoi alte 2-3 intalniri ale clientei noastre cu partenerul italian. In final, Dana Ghinet a adus franciza O Bag in Romania si in decembrie 2015 a deschis primul magazin in cadrul celui mai mare complex comercial din tara, Pallas Mall.

 

Firma O Bag are propria imagine si politica de promovare care a fost impusa prin franciza. Dar aceasta trebuiau adaptate la cultura, limba si economia poporului roman. De aceea, am colaborat la realizarea imaginii O Bag pentru piata romaneasca si a unui plan de marketing.

 

Pasul urmator, propus de noi, si la care sigur vom lucra impreuna cat de curand, va fi realizarea unui magazin on-line, unde fiecare client isi poate personaliza produsul si sa se prezinte la magazin doar pentru a-l ridica, la o data si ora stabilita de el.

 

ACCES PROJECT INVESTMENTS SRL, firma Danei Ghinet a achizitionat franciza brandului Italian de genti, ceasuri si accesorii O Bag si a devenit primul reprezentant al acestui brand si singurul la acest moment in Romania. Investitia initiala in primul magazin, deschis in decembrie 2015 la Iasi, a fost de 100.000 euro.  La 4 luni de la deschidere, investitia totala (incluzand stocul de marfa si bugetul pentru promovare) a ajuns la 140.000 euro. Conform planului de afaceri, perioada de recuperare a investitiei este de 3 ani. In prezent, afacerea a generat 4 noi locuri de munca, dar antreprenoarea nu se opreste aici. Deja studiaza piata in vederea deschiderii unui lant de magazine O Bag in Romania.

 

"Entuziasmul de a incepe ceva nou si ce-mi place m-a condus spre reusita implementarii acestei francize in Romania. Cu toate acestea, am avut momente de indoiala in care ma intrebam daca este bine ce fac, sau nu. Recunosc, ca nu stiu daca as fi putut trece peste aceste momente fara sprijinul echipei EEN Iasi. I-am simtit mereu aproape, implicandu-se total, de parca ar fi fost parteneri in afacere. Si asa si este. EEN este un partener extraordinar pe care eu il recomand oricui doreste sa inceapa sau sa-si consolideze afacerile cu o firma straina." Dana Ghinet.

 

"Munca la acest proiect a fost foarte placuta. Sa vezi cum ia nastere o afacere sub ochii tai si, mai ales, cu sprijinul tau, este foarte motivant. Acum, cand totul este finalizat, ma opresc la acest magazin ori de cate ori merg la mall si ma interesez de evolutie, de parca ar fi afacerea mea. Cand vad pe strada o persoana cu geanta O Bag mi se lumineaza fata de bucurie, stiu ca si datorita mie acea persoana si-a cumparat ce si-a dorit." Gabriela Coman, Coordonator local Enterprise Europe Network Iasi

 

 

 

 

Fisiere atasate

MS Word
poze.doc
poze.doc
702,00 KBytes
22.06.2016 22:02