InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Posibilitati de angajare in strainatate prin retaua EURES

29.07.2011
 

EURES este o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene si a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si Elvetia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare in cadrul acestei retele sunt sindicatele, organizatiile patronale si alti actori implicati in piata muncii.Reteaua este coordonata de Comisia Europeana.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă servicii de mediere a muncii in Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European in calitatea sa de membru EURES
In 2010, peste 1.800 de romani au obţinut locuri de muncă in străinătate prin reţeaua EURES, de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene, susţinută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă ( ANOFM). In primul semestru al acestui an alte 511 persoane au fost angajate in statele europene prin intermediul reţelei.
Cei mai mulţi romani au fost angajaţi prin acest program in state precum Danemarca, Spania şi Germania, locurile de muncă vizate fiind, in special, cele care presupun calificări puţine. Agricultura şi industria hotelieră sunt domeniile care oferă oferă posibilităţi de angajare şi persoanelor necalificate sau puţin calificate.
In prezent sunt disponibile, prin reţeaua EURES, 228 de locuri de muncă in străinătate, dintre care cele mai multe sunt oferite de către germani, danezi şi austrieci. Angajatorii germani recrutează 122 de persoane, ca: bucătari, ajutor de bucătar, ospătar, cameristă sau asistentă medicală. Salariul brut variază intre 1.200 şi 2.000 de euro lunar in funcţie de profesie. Persoanele care vor să aplice pentru aceste locuri de muncă trebuie să cunoască, la nivel mediu, limba germană, să aibă cunoştinţe de limba engleză şi experienţă in domeniu.
Firme daneze doresc să angajeze 55 de persoane din Romania, care cunosc bine limba engleză şi care au experienţă in montarea, intreţinerea şi asigurarea service-ului turbinelor eoline, dar şi persoane care au mai lucrat in sectorul agricol şi au absolvit facultăţi cu profil zootehnic sau de medicină veterinară. Salariul brut lunar pe care il poate obţine din partea unei ferme un muncitor calificat este de 1.260 de euro.
Angajatorii din Danemarca, oferă la randul lor, locuri de muncă persoanelor necalificate, culegătorilor şi, de anul trecut, şi stagiarilor din sectorul agricol cu calificare specifică, in special in domenii cum ar fi horticultura, agronomia şi zootehnia.
Informatii suplimenatre despre EURES in Romania: http://www.eures.anofm.ro/