InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Portalul universal al rechemarilor de pe piata

22.10.2012, sursa: Fabrica de bani
 

Un nou portal international a fost lansat la Bruxelles, care le va permite autoritatilor din intreaga lume sa faca schimb de informatii cu privire la produsele nesigure care au fost retrase de pe piata. "Portalul universal al rechemarilor de pe piata" este un proiect elaborat in comun de catre UE si tarile OCDE, inclusiv SUA, Australia si Canada. A fost inaugurat de catre Paola Testori Coggi, directorul general al Directiei Generale Sanatate si Consumatori a Comisiei Europene (SANCO), de catre Rintaro Tamaki, secretar general adjunct al OCDE si de catre Inez Tenenbaum, presedinta Comisiei pentru siguranta produselor de consum din SUA, in cadrul Saptamanii internationale a securitatii produselor.

Consumatorii cumpara din ce in ce mai mult de pe piata mondiala, on-line si off-line. In aceasta piata globala extinsa, ei doresc sa se asigure ca nu s-au strecurat produse periculoase. Cum pot afla consumatorii daca marsupiul pentru bebelus sau bicicleta fabricata in afara UE respecta cerintele de siguranta europene si internationale? Cautand informatia in Portalul universal al rechemarilor de pe piata. In contextul in care se preconizeaza 3000 de avize de rechemare a unor produse de pe piata pe an, consumatorii, intreprinderile si autoritatile vor avea acces la o remarcabila sursa de informatii cu privire la produse rechemate, sursa care va fi imbogatita in mod regulat de catre UE (prin intermediul RAPEX, sistemul comunitar de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase) si de catre autoritatile din SUA, Canada si Australia.

Portalul, in care se pot cauta date, va contribui la cresterea sigurantei consumatorilor din intreaga lume si va spori gradul de constientizare in randul consumatorilor si increderea in cumpararea de produse de pe o piata mondiala.

Dna Testori Coggi, director general SANCO, dl. Tamaki, secretar general adjunct OCDE si dna Tenenbaum, presedinta Comisiei pentru siguranta produselor de consum din SUA si-au exprimat satisfactia cu privire la portalul universal, care va incuraja schimbul de informatii si va contribui la protectia eficienta a consumatorilor pe piata mondiala. Ei au convenit ca aceasta noua baza de date va ajuta autoritatile de reglementare, consumatorii si intreprinderile sa caute informatii privind rechemarile produselor de pe piata mondiala. Acesta este un exemplu de situatie in care mai multe autoritati si-au unit fortele pentru a fi in masura sa abordeze intr-un mod eficient problemele legate de siguranta produselor. Cei trei reprezentanti au incurajat intreprinderile si consumatorii sa utilizeze in mod regulat Portalul universal al rechemarilor de pe piata. Ei au invitat de asemenea tarile din intreaga lume sa participe in cadrul portalului, astfel incat sa fie acoperita o piata cat mai extinsa

Pentru maimulte infomatii accesati: Portalul universal al rechemarilor de pe piata: globalrecalls.oecd.org/