InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Polonia a preluat presedintia Consiliului Uniunii Europene

05.07.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Creşterea economică, securitatea şi consolidarea relaţiilor cu vecinii din estul şi sudul Europei sunt priorităţile pentru cea de-a doua jumătate a lui 2011.

Polonia preia preşedinţia Consiliului UE intr-o perioadă marcată de temeri legate de ritmul inegal de redresare economică, de criza datoriilor din Grecia şi de climatul de instabilitate politică din nordul Africii.

Creşterea economică

Printre priorităţile Poloniei pentru următoarele şase luni se numără o mai bună coordonare intre ţările UE pentru a stimula redresarea economică şi crearea de locuri de muncă.

Vor fi sprijinite propunerile care vizează adoptarea unui act privind piaţa unică, menit să simplifice condiţiile pe care trebuie să le indeplinească cei care doresc să locuiască sau să facă afaceri in Europa. Este vorba, printre altele, de dezvoltarea serviciilor digitale transfrontaliere şi a comerţului electronic.

De asemenea, este importantă stabilitatea finanţelor publice. Polonia va monitoriza felul in care statele membre işi adaptează bugetele la obiectivele stabilite in prima jumătate a acestui an.

Pe parcursul mandatului său, ţările UE vor incepe negocierile privind propunerile de buget pentru perioada 2014-2020 . Polonia ii invită pe liderii UE să se concentreze pe finanţările care vizează promovarea creşterii economice, cum ar fi investiţiile in infrastructura-cheie şi formarea competenţelor.

Agenda mai include şi propuneri pentru o mai bună reglementare a pieţelor financiare, cu scopul de a evita o nouă criză.

Alimentele, energia şi securitatea

Alte priorităţi vizează abordări comune privind aprovizionarea cu produse alimentare şi energie, securitatea şi apărarea.

Reforma politicii agricole comune ar trebui să ia in calcul garantarea siguranţei alimentare, provomarea agriculturii durabile şi dezvoltarea zonelor rurale.

In acelaşi timp, Polonia va urmări elaborarea unei strategii energetice comune care să consolideze capacitatea UE de a obţine produse mai ieftine şi mai sigure de pe pieţele internaţionale.

De asemenea, doreşte să stimuleze intensificarea cooperării in materie de politici de securitate şi de apărare, vizand o mai bună coordonare in ceea ce priveşte controlul la frontiere şi o reacţie mai eficientă in situaţii de urgenţă sau de criză.

Relaţiile internaţionale

Preşedinţia poloneză va depune eforturi pentru consolidarea relaţiilor cu ţările din estul Europei (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus). De asemenea, doreşte să inregistreze progrese in negocierile pentru incheierea unor acorduri de asociere vizand eliminarea barierelor comerciale şi liberalizarea vizelor.

Polonia sprijină extinderea UE, in special finalizarea negocierilor de aderare cu Croaţia şi continuarea negocierilor cu Turcia şi Islanda.

Programul său mai cuprinde şi adoptarea unei abordări comune in sensul incurajării ţărilor din nordul Africii să facă pasul decisiv către democraţie.