InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Politicile UE privind justitia si afacerile interne intra intr-o noua era

02.12.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Incepand cu data de 1 decembrie 2014, la 5 ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, atributiile normale ale Comisiei si ale Curtii de Justitie se aplica si actelor din acest domeniu, dupa cum se aplica in orice alt domeniu al dreptului UE.

Este inceputul unei noi ere pentru intregul domeniu al justitiei si afacerilor interne, dat fiind ca inceteaza actualele limitari ale controlului judiciar exercitat de catre Curtea Europeana de Justitie si ale rolului Comisiei de gardian al tratatelor in ceea ce priveste cooperarea judiciara in materie penala. Astfel, Comisia va avea competenta de a lansa actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor in cazul in care legislatia UE – convenita in prealabil in unanimitate de statele membre – nu a fost pusa in aplicare in mod corect.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a explicat insemnatatea acestei schimbari atat pentru cetatenii europeni, cat si pentru sistemele europene de politie si de justitie penala: "Europa nu inseamna doar piata unica sau uniunea economica si monetara, ci si zona europeana de libertate, securitate si justitie de care dispun cetatenii sai. Astazi, politicile privind justitia si afacerile interne sunt puse, in sfarsit, pe acelasi plan cu celelalte politici ale UE. Astfel, facem un pas inainte pe calea sporirii transparentei si a caracterului lor democratic. De acum inainte, controlul jurisdictional exercitat de catre Curtea de Justitie si atributiile de asigurare a respectarii legislatiei pe care le detine Comisia se vor aplica si masurilor de cooperare politieneasca, precum si actelor din domeniul dreptului penal, consolidand astfel drepturile cetatenilor si securitatea juridica."

Pana astazi, cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala reprezenta ultima parte ramasa din asa-zisul "al treilea pilon" al legislatiei Uniunii, care acoperea la inceput intregul domeniu al justitiei si afacerilor interne. Transformarea acestui pilon a inceput odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009. Perioada de tranzitie de cinci ani le-a permis statelor membre si Comisiei sa se pregateasca in mod corespunzator pentru efectuarea acestei schimbari, asigurand o tranzitie treptata catre noi modalitati de legiferare si de control judiciar in domeniu.


In acest sens, Comisia a adoptat la 28 noiembrie propuneri de abrogare a 24 de acte caduce din acest domeniu, dat fiind ca acestea nu mai sunt pertinente sau au fost inlocuite de alte masuri. Din motive de securitate juridica, Comisia considera oportun ca masurile mentionate in respectiva propunere sa fie abrogate de catre Parlamentul European si Consiliu.

O Europa deschisa si sigura
Garantarea libertatii, a securitatii si a justitiei constituie un obiectiv esential pentru Uniunea Europeana. Din 1999, cand a intrat in vigoare Tratatul de la Amsterdam, s-au realizat numeroase progrese in ceea ce priveste garantarea unei Europe deschise si sigure, bazata pe respectarea drepturilor fundamentale si pe vointa de a se pune in serviciul cetatenilor europeni: s-a convenit asupra unui sistem european comun de azil, care a imbunatatit standardele aplicabile pentru persoanele care au nevoie de protectie. Spatiul Schengen – una dintre cele mai importante realizari ale proiectului european – a fost consolidat. Iar legislatia si cooperarea practica furnizeaza, in prezent, instrumente comune care contribuie la protejarea intreprinderilor si a economiilor europene de formele grave de criminalitate si de criminalitatea organizata.