InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Politica energetica a UE

09.09.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Ameliorarea coordonării la nivelul guvernelor statelor membre va consolida puterea de negociere a UE in relaţiile cu furnizorii internaţionali de energie.

UE este din ce in ce mai dependentă de importurile de energie, de aceea are nevoie de o strategie clară, care să ii promoveze interesele energetice pe plan extern. Concurenţa internaţională pentru aprovizionarea cu petrol, gaz şi cărbune şi perturbările care intervin pe aceste pieţe au ca efect creşterea şi instabilitatea preţurilor la combustibili şi incălzire.

O nouă propunere a Comisiei vizează modalităţi prin care ţările membre să poată participa la discuţii cu furnizorii sau la negocierea acordurilor internaţionale. Planul ar garanta o aprovizionare sigură, la preţuri competitive.

Abordarea unei poziţii comune va contribui şi la promovarea unor parteneriate energetice puternice cu principalele ţări vecine. Cooperarea internaţională este cu atat mai necesară cu cat UE, ca şi alte ţări din lume, se confruntă cu provocări importante, cum ar fi schimbările climatice.

Propunerea Comisiei se inscrie in planul UE intitulat Energie 2020 , care promovează reducerea consumului, creşterea eficienţei energetice, asigurarea aprovizionării, prevenirea crizelor energetice şi sprijinirea creşterii economice.

Pentru a garanta siguranţa aprovizionării sunt prevăzute măsuri care vizează, printre altele:

creşterea transparenţei - ţările UE ar urma să facă schimb de informaţii cu privire la acordurile internaţionale pe care le incheie
abordarea coordonată a relaţiilor cu ţările partenere şi definirea unor poziţii comune care să poată fi prezentate in cadrul organizaţiilor internaţionale
dezvoltarea unor ample parteneriate energetice cu principalele ţări partenere.
Cooperarea cu ţările in curs de dezvoltare

Creşterea transparenţei pe pieţele energiei şi elaborarea unor politici durabile in domeniu vor stimula investiţiile şi vor atenua vulnerabilitatea pieţelor la şocurile care pot afecta furnizarea de energie. Astfel, vor putea fi evitate pertubări de tipul celor cu care s-a confruntat Europa de Est in anul 2009.

Printre priorităţile UE se numără incheierea unui acord cu Azerbaidjan şi Turkmenistan cu privire la gazoductul transcaspic şi includerea ţărilor din sudul Mării Mediterane intr-un nou parteneriat pentru proiecte orientate pe sursele regenerabile de energie.

Un accent deosebit se va pune şi pe ameliorarea accesului ţărilor in curs de dezvoltare la sursele regenerabile de energie.

Etapele următoare

Strategia va fi implementată pe parcursul următorilor ani. Se preconizează că in 2012 statele membre vor incepe să utilizeze sistemul de schimb de informaţii cu privire la acordurile energetice.