InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Politica de dezvoltare regionala

08.02.2011
 

UE propune orientarea fondurilor de dezvoltare regională către crearea de locuri de muncă şi o creştere economică durabilă. Factorii de decizie politică s-au reunit la Bruxelles in zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie pentru a dezbate eventualele modificări ale politicii de coeziune.

UE reprezintă una dintre cele mai bogate economii ale lumii, dar diferenţele dintre regiuni persistă. Pentru un sfert dintre acestea, PIB-ul pe cap de locuitor are valori mai mici de 75% din media la nivel european.

Reducerea acestor diferenţe este vitală pentru prosperitatea UE, mai ales in condiţiile economice actuale. Fondurile regionale ajută regiunile mai puţin dezvoltate să se modernizeze, permiţandu-i Uniunii să facă faţă provocărilor legate de globalizarea economică.

In perioada 2007-2013, valoarea totală a fondurilor se ridică la aproape 350 de miliarde de euro. Banii sunt utilizaţi pentru a cofinanţa proiecte, in colaborare cu autorităţile naţionale, regionale şi locale.

Potrivit unui raport publicat in noiembrie 2010, finanţările acordate au permis crearea a 1,4 milioane de noi locuri de muncă, (re)inserţia profesională a 34 de milioane de persoane şi imbunătăţirea competenţelor a 36 de milioane de europeni. Proiectele se axează inclusiv pe formarea profesională (in special in randul grupurilor vulnerabile) şi pe dezvoltarea infrastructurii (drumuri, căi ferate, instalaţii de tratare a apelor uzate etc.).

Forumul privind coeziunea

Avand in vederea că actuala perioadă de finanţare se apropie de final, 800 de reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, regionale şi locale s-au reunit in cadrul Forumului privind coeziunea pentru a discuta despre măsurile care ar putea duce la o mai bună adaptare a fondurilor la nevoile regionale.

UE doreşte să orienteze viitoarele finanţări către ocuparea forţei de muncă şi creştere economică, in conformitate cu Strategia Europa 2020 .

Dezbaterile s-au concentrat pe elementul central al strategiei: o creştere economică durabilă, inteligentă, favorabilă incluziunii şi protecţiei mediului. Momentul organizării forumului a fost ales astfel incat ţările şi regiunile să-şi poată exprima opiniile inainte de prezentarea primelor propuneri legislative ale Comisiei cu privire la viitorul fondurilor de coeziune (fază prevăzută pentru vara acestui an).

Unele regiuni utilizează deja fondurile in conformitate cu Strategia Europa 2020. De exemplu, o serie de proiecte precum cele iniţiate de Lituania, Ţara Galilor (Regatul Unit) şi landul Brandenburg (Germania) se numără printre finalistele concursului anual RegioStars .