InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Politica de coeziune in practica: principalele rezultate ale investitiilor UE in perioada 2007-2013

07.10.2016
 

Comisia Europeana a publicat rezultatele unei evaluari independente privind investitiile UE efectuate in perioada 2007-2013, prezentand un raport specific pentru fiecare stat membru.

Principalele rezultate ale evaluarii perioadei 2007-2013 sunt urmatoarele: un milion de locuri de munca create, reprezentand o treime din crearea neta de locuri de munca din intreaga UE in aceasta perioada, si un PIB suplimentar de 2,74 EUR pentru fiecare euro investit din pachetul politicii de coeziune, ceea ce inseamna un PIB suplimentar estimat la o mie de miliarde EUR pana in 2023.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: "Cifrele vorbesc de la sine - politica de coeziune da rezultate. Consider ca aceasta politica este necesara si ca trebuie sa ramana puternica, chiar si dupa 2020. Evaluarea contribuie la reflectia noastra cu privire la modalitatea de a consolida in continuare eficienta si performantele politicii de coeziune in perioada 2014-2020, precum si in anii urmatori."

Aceasta politica a adus beneficii economiilor tuturor statelor membre ale UE si le-a sprijinit in perioade dificile din punct de vedere economic. Prin ea au fost realizate investitii in aproape 400 000 de IMM-uri si intreprinderi nou-infiintate, politica de coeziune fiind un pilon al agendei UE pentru crestere economica si locuri de munca.

Printre alte exemple graitoare in statele membre, aceasta politica a contribuit la:

  • crearea a peste 100000 de locuri de munca in Germania
  • sprijinirea a 21000 de intreprinderi nou infiintate in Suedia
  • sprijinirea a aproximativ 3900 de proiecte de cercetare in Ungaria
  • modernizarea a peste 630 km de drumuri in Letonia, in principal in cadrulretelei transeuropene de transport (TEN-T)

Evaluarea rezultatelor politicii pentru perioada 2007-2013 a contribuit, de asemenea, la identificarea domeniilor in care aceasta poate fi imbunatatita:

  • Orientarea catre rezultate si performanta

In urma evaluarii a rezultat ca obiectivele pot fi consolidate si ca se poate imbunatati concentrarea pe rezultate. Aceasta chestiune a fost abordata in cadrul reformei 2014-2020, prin introducerea unor obiective specifice pentru fiecare program - de exemplu, locurile de munca create sau reducerea emisiilor de CO2, precum si axarea pe cateva teme, cu potential inalt de crestere. In procesul de reflectie privind cadrul pentru perioada de dupa 2020 este esential sa se puna un accent mai puternic pe performanta, prin intermediul simplificarii si al sinergiilor sporite cu alte fonduri ale UE.

  • Utilizarea instrumentelor financiare

In perioada 2007-2013 fondurile au fost utilizate intr-o masura mai mare, prin intermediul unor instrumente financiare care au totalizat €11,5 miliarde, in crestere de la €1 miliard in perioada 2000-2006. Aceste instrumente au jucat un rol crucial in asigurarea finantarii pentru IMM-uri pe parcursul crizei creditelor, in contextul crizei financiare.

In urma evaluarii, s-a constatat ca dispozitiile legale nu au fost suficient de detaliate, iar acest lucru, impreuna cu lipsa de experienta a multor organisme responsabile cu punerea in aplicare, a dus la intarzieri in punerea in aplicare. O provocare pentru programele din cadrul politicii de coeziune in perioada de programare actuala si in cea viitoare va fi extinderea domeniului de aplicare a acestor instrumente dincolo de sprijinul acordat intreprinderilor, precum si rationalizarea normelor care reglementeaza aceste instrumente.

  • Dezvoltarea urbana durabila

Aproape 29 de miliarde EUR, reprezentand 11 % din pachetul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) pentru perioada 2007-2013, au fost cheltuite pentru dezvoltarea urbana si proiecte de infrastructura sociala. In urma evaluarii s-a constatat ca impactul investitiilor UE in acest domeniu ar fi putut fi maximizat prin elaborarea de strategii integrate pentru regenerare urbana si proiecte sociale, cu o mai mare implicare a partilor interesate de la nivel local si a beneficiarilor fondurilor.

In cadrul punerii in aplicare a programelor pentru perioada 2014-2020, Comisia, care se confrunta cu noi provocari urbane, cum ar fi necesitatea de a integra migrantii, cauta tot mai mult sa implice partile interesate din mediul urban - autoritati locale, ONG-uri sau parteneri de afaceri - in elaborarea politicilor urbane ale UE, fie prin intermediul unor parteneriate in cadrul Agendei urbane a UE, fie prin dialog direct cu primarii.

Context

In perioada 2007-2013 au fost investite 346,5 miliarde in temeiul politicii de coeziune. Aceasta evaluare asigura o mai mare transparenta si responsabilitate, fiind in acelasi timp un exercitiu de invatare si permitand tragerea unor concluzii in vederea imbunatatirii politicii de coeziune, atat in perioada de programare actuala, cat si in cea viitoare.

Pentru a se asigura independenta, evaluarea a fost realizata de experti externi.

Evaluarea a fost impartita in 14 "pachete de lucru" tematice. In cursul evaluarii au fost intervievati peste 3 000 de beneficiari si 1 000 de angajati ai autoritatilor de management, 530 de parti interesate au participat la 10 seminarii, 80 de organizatii au raspuns la o consultare online, iar fiecare pachet de lucru a fost examinat de experti externi.

 

 

Sursa:CE