InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Plati transfrontaliere ieftine: beneficiile monedei euro pentru toata Uniunea Europeana

19.02.2019
 

 

Plățile in euro vor deveni mai convenabile, incurajand consumatorii să comande din străinătate.

In 14 februarie 2019, eurodeputații au aprobat regulile ce vor garanta taxe mai mici pentru plățile transfrontaliere in UE și mai multă transparență privind taxele de conversie valutară in momentul in care o plată implică monede diferite.

Taxe mai mici pentru plățile efectuate in țările din afara zonei euro

Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plățile efectuate intre țările din zona euro. De exemplu, dacă locuiți in Finlanda și efectuați un transfer bancar spre Italia, taxa pentru efectuarea plății este aceeași ca cea pentru o plată națională, adică in cele mai multe cazuri zero.

Insă dacă locuiți in Romania, care nu face parte din zona euro, taxa pentru o plată in euro efectuată in Italia ar putea să ajungă pană la 14 de euro, conform unui studiu al Comisiei Europene.

Schimbările in legislația UE vor alinia taxele pentru plăți in euro trimise sau primite de către bănci și alți furnizori de servicii in țările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plățile in moneda națională. Astfel, plățile in euro vor deveni mai convenabile, incurajand consumatorii să comande din străinătate și ducand la reducerea costurilor comerciale pentru companii.

In timpul dezbaterii din plen, s-a menţionat faptul că  modificările vor reduce taxele de transfer pentru cei 150 de milioane de europeni și 6 milioane de intreprinderi din afara zonei euro. Taxele de conversie valutară: consumatorii vor fi mai informați

Legislația dorește să garanteze și mai multă transparență privind taxele percepute pentru conversia valutară in cadrul unei plăți.

De exemplu, cand un german face o plată cu cardul intr-un restaurant din Romania, este intrebat dacă dorește să plătească in euro sau in moneda locală, leul. Dacă alege să plătească in lei, conversia valutară va fi făcută de propria sa bancă. Dacă alege să plătească in euro, serviciul este oferit de banca restaurantului. Taxele vor fi diferite, insă in cazul in care consumatorul nu are informațiile necesare pentru a face o comparație, poate plăti mai mult.

Noile reguli cer ca acestuia să i se ofere toate opțiunile de conversie și informații privind costurile totale intr-un mod clar și neutru inainte de incheierea tranzacției. O mai bună transparență ar duce la creșterea concurenței intre furnizorii de servicii și, in timp, la reducerea costurilor.

Sursa: Parlamentul European