InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Planul de lucru al Comisiei Europene in 2015 pentru locuri de munca, crestere economica si investitii

17.12.2014
 

Comisia Europeana si-a adoptat programul de lucru pentru 2015. Acesta defineste actiunile pe care Comisia intentioneaza sa le adopte in urmatoarele 12 luni pentru a produce o schimbare reala in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, cresterea economica si investitiile si pentru a genera beneficii concrete pentru cetateni. Programul este o agenda pentru schimbare.

Cetatenii isi doresc ca UE sa intervina mai putin in viata de zi cu zi, in special in situatiile in care statele membre sunt mai in masura sa actioneze si sa ofere solutii. Cetatenii asteapta ca UE sa contribuie la solutionarea marilor provocari economice si sociale, cum ar fi combaterea somajului si imbunatatirea competitivitatii. Acestia asteapta ca UE sa fie mai deschisa privind masurile pe care le ia si modul in care face acest lucru. Adoptarea programului de lucru este un bun punct de plecare, intrucat prezinta in mod transparent atat lucrurile pe care UE le va face, cat si cele pe care nu le va face in 2015.

 

Presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: "Actuala Comisie a fost aleasa pe baza unui mandat politic clar: cele zece prioritati stabilite in orientarile noastre politice. Programul de lucru pe care il prezentam astazi transpune cele zece prioritati in primele rezultate concrete. Cetatenii asteapta ca UE sa contribuie la solutionarea marilor provocari economice si sociale. Ei isi doresc, totodata, ca UE sa intervina mai putin in situatiile in care statele membre sunt mai in masura sa ofere solutia potrivita. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat sa aducem o schimbare si sa conducem o Uniune Europeana mai solida si mai ambitioasa in privinta chestiunilor majore, dar mai discreta si mai modesta in privinta chestiunilor minore."

 

Programul de lucru al Comisiei pentru 2015 stabileste 23 de noi initiative propuse de Comisia Juncker in urma orientarilor politice prezentate Parlamentului European si 80 de propuneri existente pe care Comisia intentioneaza sa le retraga sau sa le modifice din motive politice sau tehnice. Programul de lucru prezinta actiunile specifice pentru care Comisia va obtine rezultate in 2015. In plus, in multe domenii, Comisia va continua totodata sa depuna toate eforturile pentru a se asigura ca politicile si reglementarile existente sunt adecvate scopului, dau rezultate concrete pe teren si sunt puse in aplicare in mod corespunzator.

23 de noi initiative pentru a aduce o schimbare pozitiva

 

Programul adoptat prezinta 23 de initiative pe care Comisia se angajeaza la nivel politic sa le realizeze in 2015. Aceasta lista de prioritati, etalata de-a lungul a 12 luni, se concentreaza asupra obiectivelor majore, cum ar fi crearea de locuri de munca, crestere economica si investitiile, conform celor zece prioritati formulate in orientarile politice ale presedintelui Juncker.

In principal, Comisia s-a angajat sa adopte in 2015:

  • un plan de investitii pentru Europa: masurile legislative care vor fi adoptate in urma planului anuntat luna trecuta, menite sa deblocheze investitii publice si private in economia reala in valoare de cel putin 315 miliarde EUR in urmatorii trei ani;
  • un ambitios pachet de masuri privind piata unica digitala: crearea conditiilor pentru o economie si o societate digitale dinamice prin completarea mediului de reglementare a telecomunicatiilor, modernizarea normelor privind drepturile de autor, simplificarea normelor pentru achizitiile online si digitale efectuate de consumatori, cresterea securitatii cibernetice si rationalizarea digitizarii;
  • primii pasi catre o Uniune Europeana a energiei:asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie, o mai mare integrare a pietelor energetice nationale, diminuarea cererii Europei in materie de energie si reducerea emisiilor de dioxid de carbon din mixul energetic;
  • o abordare mai echitabila privind impozitarea: un plan de actiune privind eforturile de combatere a evaziunii si fraudei fiscale, care sa includa masuri la nivelul UE menite sa asigure trecerea la un sistem pe baza caruia tara in care sunt generate profiturile sa fie si tara in care se percepe impozitul, precum si un schimb automat de informatii privind deciziile fiscale si stabilizarea bazelor fiscale ale societatilor;

 

  • o agenda europeana privind migratia:dezvoltarea unei noi abordari in materie de migratie legala cu scopul de a transforma UE intr-o destinatie atragatoare pentru persoanele talentate si competente, imbunatatirea gestionarii migratiei in UE prin intensificarea cooperarii cu tarile terte, a solidaritatii dintre statele membre si a combaterii traficului de persoane;
  • o uniune economica si monetara aprofundata: continuarea eforturilor de promovare a stabilitatii economice si de atragere a investitorilor in Europa.

 

Lista completa a celor 23 de initiative noi din cadrul fiecaruia dintre cele 10 domenii prioritare de politica poate fi consultata in  anexa.

 

Context

Pentru prima data, Comisia a lucrat in dialog cu Parlamentul European si cu statele membre pentru a obtine sprijinul acestora pentru programul sau de lucru inainte de a-l prezenta. Comisia considera ca propunerile sunt utile doar daca acestea sunt adoptate, acceptate si puse in aplicare in mod adecvat pe teren, astfel incat sprijinul colegiuitorilor este absolut necesar.

 

Sursa:CE

Fisiere atasate

Document PDF
cwp_2015_refit_actions_en.pdf
cwp_2015_refit_actions_en.pdf
126,15 KBytes
17.12.2014 10:14