InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Piata de energie: comerciantii engros de energie vor trebui sa publice acordurile incheiate

16.09.2011
 

Noi reguli pentru a preveni abuzurile in comercializarea engros de energie, care de fapt protejeaza consumatorii finali.Comercializarea en gros va fi monitorizata in mod independent la nivelul intregii UE,pentru a permite statelor membre sa previna si sa pedepseasca comportamentul anticoncurential.
Regulamentul UE privind integritatea și transparența pieței energetice (REMIT) va reglementa intregul comerț angro cu energie din UE, precum contractele și instrumentele derivate pentru producția, furnizarea și transportul de gaze naturale și energie electrică. Noile reguli cuprind interdicții clare cu privire la tranzacțiile pe baza informațiilor privilegiate și la manipularea pieței, iar penalitățile trebuie să reflecte daunele cauzate consumatorilor.
"Dorim ca prețurile să fie transparente; din păcate prea multe afaceri sunt incheiate in detrimentul consumatorilor finali care sunt nevoiți să plătească prețuri ridicate la energie. Europa are nevoie de piețe de energie transparente, care să fie protejate de abuzuri. Acesta este obiectul prezentului regulament", a declarat raportorul Jorgo Chatzimarkakis (ALDE, DE) in timpul dezbaterii parlamentare.
Rolul de monitorizare al ACER
Agenția pentru cooperarea autorităților de reglementare din domeniul energetic (ACER) va monitoriza acordurile incheiate și va furniza date statelor membre UE, care vor investiga incălcările regulamentului și vor aplica măsuri corective.
Pentru a echilibra competențele ACER cu cele ale autorităților naționale de reglementare, directorul agenției va trebui să se consulte cu autoritățile naționale pe chestiuni legate de REMIT, dar nu va fi condiționat de opiniile acestora.
Registru european
La solicitarea Parlamentului European, se va crea un registru european, bazat pe registrele naționale, astfel toți comercianții de energie urmand a fi listați. Niciun participant de pe piața nu va putea efectua o tranzacție daca nu apare in acest registru.
Etapele următoare
Textul acestui regulament a fost deja convenit la nivel informal cu Consiliul. Odată ce se va ajunge la un acord formal in primă lectură, regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE.
Sursa PE