InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Piata achizitiilor publice europene

03.04.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Noile reglementări sunt menite să garanteze că intreprinderile europene beneficiază de aceleaşi şanse pe pieţele internaţionale, ca şi cele de care se bucură concurenţii lor in Europa.

In UE, toate intreprinderile, indiferent in ce colţ al lumii s-ar afla, pot depune oferte de participare la majoritatea procedurilor de achiziţii publice organizate de autorităţile din statele membre. Insă o companie europeană nu poate participa decat la procedurile care vizează furnizarea de bunuri sau servicii in anumite ţări. Este o situaţie injustă, de aceea Comisia Europeană doreşte să intervină şi propune o nouă reglementare privind achiziţiile publice .

Valoarea totală a contractelor de achiziţii publice (de furnizare de bunuri şi servicii pentru o autoritate publică) este de circa 1 000 de miliarde de euro pe an. La nivelul UE, in 2010, suma disponibilă pentru contractanţi era de aproximativ 420 de miliarde de euro.

Din acest buget global, intreprinderile din afara UE au avut posibilitatea de a obţine aproximativ 84% - numai pentru sectorul serviciilor publice şi al apărării se aplică restricţii in ceea ce priveşte ţările eligibile. Pe de altă parte, in Statele Unite ale Americii, intreprinderile străine pot prezenta oferte numai pentru 32% din bugetul total disponibil (de 556,25 de miliarde de dolari), iar in Japonia procentajul este şi mai scăzut (28%).

Restricţiile afectează sectoare in care UE este foarte competitivă, cum ar fi construcţiile, transportul public, aparatura medicală, producţia de electricitate şi produsele farmaceutice.

Comisia propune ca, in cazul contractelor de peste 5 milioane de euro, autorităţile contractante să poată decidă excluderea ofertanţilor din ţări din afara UE, dacă o mare parte din bunurile sau serviciile vizate nu fac obiectul acordurilor internaţionale.

In acest caz, autoritatea respectivă trebuie să informeze Comisia. In termen de două luni, aceasta va comunica dacă decizia este justificată. Evaluarea va ţine cont de măsura in care intreprinderile europene au acces la procedurile de achiziţii publice organizate in ţara respectivă.

Dacă o ţară aplică măsuri discriminatorii faţă de furnizorii europeni, Comisia poate incerca negocierea unei soluţii. In caz de eşec, poate lua măsuri care să limiteze accesul intreprinderilor din acea ţară la pieţele din UE: de exemplu, aplicarea de restricţiii pentru un anumit sector sau impunerea de penalităţi privind preţurile.

Incetinirea creşterii economice a determinat anumite ţări să introducă măsuri protecţioniste, discriminatorii faţă de intreprinderile europene. Propunerea Comisiei ar crea un cadru concurenţial mai echitabil şi ar oferi mai multe oportunităţi de afaceri intreprinderilor europene in UE şi in afara ei. De asemenea, măsurile ar ajuta intreprinderile mici care doresc să obţină contracte in străinătate şi ar contribui la creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă in UE.