InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Peste 98 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor si cooperare politieneasca

12.08.2015
 

Comisia Europeana a aprobat programul national multianual al Romaniei, finantat din Fondul UE pentru securitate interna. Cu un buget total de aproape 98,5 milioane de euro, programul urmeaza sa contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate si de prevenire a criminalitatii, facilitand, in acelasi timp, calatoriile in scopuri legitime si garantand gestionarea sigura a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

In domeniul vizelor si gestionarii frontierelor, programul va urmari modernizarea infrastructurii consulare si dotarea anumitor unitati cu sisteme si echipamente specifice (sisteme electronice de eliberare a vizelor, echipamente de securitate etc.), precum si imbunatatirea capacitatii de interventie la frontiere, implementarea de noi tehnologii de control, asigurarea continuitatii sistemelor informatice relevante si infiintarea de Centre de coordonare regionala pentru EUROSUR. Finantarea acestor masuri se realizeaza prin Instrumentul pentru frontiere si vize, cu o alocare de peste 61 milioane de euro.

In ceea ce priveste prevenirea si combaterea criminalitatii, programul are in vedere dezvoltarea capacitatii nationale (operationale) a politiei, de formare si schimburi de informatii. Acest lucru prevede investitii in infrastructura si imbunatatirea capacitatii de analiza in domeniul criminalitatii informatice, traficului de fiinte umane si de droguri, precum si combaterii coruptiei. Totodata, in domeniul gestionarii riscurilor si crizelor, sunt prevazute masuri de consolidare a sigurantei transportului aerian si de crestere a capacitatii operationale prin formarea si echiparea unitatilor de interventie. Romania are alocate, prin Instrumentul pentru cooperarea politieneasca si gestionarea crizelor, peste 37 milioane de euro pentru implementarea acestor activitati.

Romania are la dispozitie si o alocare de 180,000 de euro pentru actiuni specifice, la nivel transnational.

Context:

Luna aceasta, Comisia Europeana a aprobat 23 de programe nationale multianuale in cadrul Fondului pentru azil, migratie si integrare (FAMI) si al Fondului pentru securitate interna (FSI). Finantarea totala la nivel UE alocata acestor programe se ridica la aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.