InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Pensiile generatiei viitoare in UE

22.02.2012, sursa: Comisia Europeana
 

UE prezintă cateva propuneri destinate să le asigure pensii decente generaţiilor viitoare.

Pentru un european din patru, pensia este singura sursă de venit. In condiţiile in care numărul pensionarilor este in creştere, iar cel al persoanelor active in scădere, guvernele se confruntă cu o problemă dificilă: ce se poate face pentru ca europenii să beneficieze de pensii decente, sigure şi viabile?

Situaţia este şi mai gravă din cauza presiunii pe care criza economică o exercită asupra bugetelor naţionale. De aceea, UE incearcă să ajute guvernele să găsească o soluţie realistă.

Astfel, Comisia a elaborat o carte albă privind reforma pensiilor , ţinand cont de rezultatele recentei consultări publice privind sistemele de pensii şi ale analizei anuale a creşterii 2012 . Documentul işi propune să ajute statele membre să obţină un echilibru mai viabil intre anii de muncă şi cei de pensie, să garanteze menţinerea drepturilor de pensie in cazul persoanelor care se stabilesc in alte ţări din UE şi să stimuleze planurile de economisire.

In acest sens, le recomandă:

să imbunătăţească perspectivele de angajare pentru persoanele in varstă, prin modificarea practicilor actuale de pe piaţa muncii şi prin adaptarea locurilor de muncă
să incurajeze angajatorii şi sindicatele să creeze sisteme private de pensie, inclusiv prin acordarea de avantaje fiscale
să protejeze mai bine sistemele de pensii suplimentare ale persoanelor care au lucrat in mai multe ţări europene
să stabilească un raport direct intre varsta de pensionare şi speranţa de viaţă, să limiteze pensionarea anticipată şi să reducă diferenţele intre condiţiile de pensionare aplicabile femeilor şi bărbaţilor.
In general, sistemele de pensii sunt reglementate doar de guvernele naţionale, insă problemele din acest domeniu devin o preocupare comună. Comisia va continua să monitorizeze şi să sprijine reformele sistemelor de pensii, conform prevederilor strategiei sale privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

UE poate aduce valoare adăugată acestor reforme, punand la dispoziţie norme juridice, fonduri şi instrumente de coodonare a politicilor. Astfel, ea elaborează reglementări de combatere a discriminării (in special pe criterii de gen şi varstă), furnizează sprijin financiar pentru acţiunile care ajută persoanele in varstă să rămană pe piaţa muncii şi formulează recomandări specifice fiecărei ţări, pentru a susţine guvernele naţionale.

In 2011, Comisia a furnizat astfel de recomandări pentru 16 dintre statele membre, iar alte 5 guverne s-au angajat să iniţieze reforme.