InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Pedepse mai drastice pentru infractiunile cibernetice propuse de Parlamentul European

17.07.2013, sursa: Parlamentul European
 

Infractorii din mediul cibernetic vor primi pedepse mai drastice in UE, conform noilor reguli adoptate de Parlament in data de 4 iulie 2013. Proiectul de directivă, agreat deja informal cu statele membre, are ca obiectiv facilitarea măsurilor de prevenire și creștere a cooperării intre poliție și sistemele judiciare. In situația unui atac cibernetic, statele membre UE vor fi obligate să răspundă cererilor urgente de ajutor, in termen de opt ore.

Proiectul de directivă cere statelor UE să stabilească pedeapsa maximă la nu mai puțin de doi ani pentru infracțiuni de accesare sau interferență ilegală cu sistemele de informații, de interferență ilegală cu datele, de interceptare ilegală a comunicațiilor sau de producere sau vanzare intenționată de instrumente care să ajute la comiterea acestor infracțiuni. Cazurile "minore" sunt excluse, insă depinde de fiecare stat să stabilească ce reprezintă un caz "minor".

"Botneturi"

Textul stabilește o pedeapsă de cel puțin trei ani de inchisoare pentru utilizarea botneturilor, adică implementarea unui control la distanță asupra unui număr semnificativ de computere prin infectarea lor cu softuri.

Atacuri la infrastructura critică

Atacurile impotriva "infrastructurii critice", cum ar fi centralele energetice, rețelele de transport și rețelele guvernamentale, pot fi sancționate cu pedepse de pană la cinci ani de inchisoare, la fel ca și atacurile comise de organizații criminale sau care au consecințe grave.

Termen de opt ore pentru cererile urgente

Punctele de contact identificate in statele membre vor fi obligate să răspundă in termen de opt ore la cererile urgente de ajutor in cazul unor atacuri cibernetice, astfel incat cooperarea forțelor de poliție să fie mai eficientă.

Răspunderea persoanelor juridice

Persoanele juridice, cum ar fi companiile, vor fi răspunzătoare pentru infracțiunile comise in beneficiul lor (de exemplu, pentru angajarea unui hacker care să obțină acces la bazele de date ale unui competitor). Pedepsele pot include să nu mai fie eligibile pentru contracte publice sau să le fie inchisă activitatea.

Ce urmează?

Textul, adoptat cu 541 de voturi pentru, 91 impotrivă și 9 abțineri, va fi adoptat oficial de Consiliu in cel mai scurt timp. Noua directivă se bazează pe reguli care au fost implementate din 2005. După adoptare, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru transpunerea in legislațiile naționale.