InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European solicita masuri mai dure impotriva importurilor incorecte din state terte

06.02.2014, sursa: Parlamentul European
 

Parlamentul European solicita masuri mai dure impotriva importurilor incorecte din state terte
UE ar trebui sa creasca tarifele anti-dumping impotriva importurilor subventionate din terte state si sa faca mai mult pentru a ajuta firmele sa beneficieze de masurile existente de combatere a acestor practici, au aratat deputatii in amendamentele votate pe 5 februarie 2014 privind planurile de revizuire a instrumentelor UE de aparare comerciala. Deputatii au mai depus amendamente si pentru tarife mai dure impotriva dumpingului de mediu sau social si impotriva dumpingului asistat de subventiile de export.

"Am revizuit partea cea mai controversata din politica comerciala a UE - instrumentele de aparare comerciala - care de obicei iau forma tarifelor anti-dumping. Cazurile foarte vizibile, cum ar fi taxa
anti-dumping de 47% pe panourile solare importate din China aduc aceasta revizuire mai sus pe agenda politica. Am ajuns la unele compromisuri bune, in cele mai multe cazuri, in privinta transparentei, a mai multor drepturi de supraveghere pentru Parlament, imbunatatind totodata ajutorul acordat firmelor mici", a spus raportorul Christofer Fjellner (PPE, SV).

Firmele mici ar trebui sa beneficieze de instrumentele UE de aparare comerciala

Deputatii subliniaza ca doar marii jucatori din industrie pot sa isi permita investigatii anti-dumping si anti-subventii, in timp ce firmele mici si mijlocii (IMM) sunt dezavantajate in privinta accesului la instrumentele de aparare comerciale ale UE. Deputatii sugereaza crearea unui helpdesk pentru IMM-uri care sa le ajute sa depuna plangeri si sa le ofere indrumare in cursul investigatiilor. Acest helpdesk ar putea ajuta si sectoarele de business care sunt formate in majoritate din IMM-uri sa puna in comun probele initiale privind efectele economice negative, necesare pentru a incepe o investigatie anti-dumping.

Deputatii mai spun ca pentru sectoarele formate in mare masura din IMM-uri, ar putea fi impuse taxe mai mari pentru importurile de bunuri de dumping sau subventionate.

Fara notificarea investigatiilor

Deputatii au votat impotriva propunerii ca importatorii UE si exportatorii din state terte sa fie notificati cu doua saptamani inainte in privinta planurilor UE de a impune taxe provizorii anti-dumping. Comisia a propus aceasta notificare ca sa se asigure ca importurile deja expediate nu sunt afectate, insa deputatii au considerat ca acest lucru ar putea conduce la crearea de stocuri de produse de dumping si ar politiza relatia comerciala.

Dumpingul social si de mediu ar trebui luat in considerare

Deputatii considera ca UE ar trebui sa schimbe regulile, astfel incat sa poata impune taxe mai mari pe bunurile importate de dumping sau subventionate, daca tara terta exportatoare "nu are un nivel suficient de standarde de mediu si sociale", evaluate pe baza conventiilor de mediu si de munca. In acelasi timp, UE ar trebui sa impuna taxe mai moderate (prin aplicarea "regulii taxei mai mici") atunci cand importurile subventionate vin dintr-o tara mai putin dezvoltata care isi urmareste "scopurile legitime de dezvoltare".

Background: reforma apararii comerciale

Legislatia actuala privind apararea comerciala a UE dateaza din 1995. De atunci, relatiile comerciale ale UE cu statele terte s-a modificat substantial, iar lantul valoric a s-a globalizat. Revizuirea propusa are ca scop eficientizarea acestei legi, adaptarea ei la provocarile actuale si la modelele comerciale, precum si cresterea transparentei si a predictabilitatii.
Cele mai multe cazuri anti-dumping si anti-subventii au fost lansate de UE impotriva Chinei.
Ce urmeaza

Deputatii vor incepe negocierile legislative cu Consiliul pentru a ajunge la un acord in prima lectura, de preferinta inainte de incheierea actualei legislaturi.