InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European si Comisia Europeana au lansat un Registru de transparenta comun

24.06.2011
 

Intr-un efort de a da un nou impuls transparenţei procesului decizional al UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană au lansat in 23.06.2011 un Registru de transparenţă comun, pus la dispoziţia publicului, care oferă mai multe informaţii decat pană acum cu privire la cei care incearcă să influenţeze politica europeană. Noul registru il inlocuieşte pe cel instituit de Comisie in 2008, care conţine deja peste 4 000 de organizaţii. Acestea vor fi treptat transferate in Registrul de transparenţă comun in următoarele 12 luni.
Sfera de acoperire a registrului se va extinde dincolo de grupurile de interese tradiţionale pentru a include firme de avocatură, ONG-uri, grupuri de reflecţie - cu alte cuvinte, orice organizaţie sau persoană care desfăşoară activităţi independente implicată in procesul de influenţare a elaborării şi punerii in aplicare a politicilor UE. Acesta este un pas important in indeplinirea obiectivului UE privind o democraţie mai participativă.
De asemenea, cei inscrişi in acest registru vor trebui să furnizeze mai multe informaţii decat pană acum, cum ar fi, de exemplu, numărul de angajaţi implicat in activităţi de promovare, principalele propuneri legislative acoperite, precum şi valoarea finanţării primite din partea UE.
Prin inregistrarea in Registrul de transparenţă comun, organizaţiile se angajează să respecte un cod de conduită comun care prevede, de exemplu, obligaţia acestora de a se identifica prin nume şi prin specificarea entităţii pentru care lucrează, precum şi de a nu obţine informaţii pe căi necinstite. De asemenea, sunt prevăzute un mecanism privind plangerile şi măsurile care urmează să fie aplicate in cazul celor care incalcă codul de conduită.
Site-ul internet al Registrului de transparenţă comun:
http://europa.eu/transparency-register