InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European respinge un pret mai mare pentru permisele de poluare

13.05.2013
 

Deputații au votat impotriva suspendării tranzacționării unei părți din cotele de emisii CO2, in scopul creșterii prețului permiselor UE de poluare. Majoritatea a fost de părere că interferența in fluxul creditelor ar clătina increderea in sistemului european de comercializare a cotelor de emisii (ETS), creat pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deputații au aprobat, printr-un vot separat, excluderea temporară a zborurilor intercontinentale din acest sistem
Propunerea de suspendare a creditelor, numită calendarul licitațiilor (backloading), a fost respinsă cu o majoritate stransă, 334 de deputați fiind pentru adoptarea amendamentului prin care se respinge propunerea legislativă, 315 impotrivă și 63 s-au abținut. Propunerea va fi trimisă acum inapoi comisiei parlamentare de mediu.
Deputații care s-au opus măsurii susțin o reformă mai profundă a ETS și se tem că interferențele in fluxul de credite ar putea clătina increderea jucătorilor in acest sistem. Unii cred și că o creștere a prețului carbonului ar eroda competitivitatea industriei europene și s-ar regăsi in facturile de energie ale consumatorilor.
Pe de altă parte, susținătorii măsurii sunt de părere că trebuie corectat fluxul prea mare de credite pentru ca sistemul să funcționeze conform intenției inițiale. Ei consideră că un preț mai mare al carbonului ar acționa ca un catalizator pentru tranziția Uniunii către o economie verde, prin stimularea investițiilor și inovației și ar ajuta conectarea pieței de carbon a UE la piețe din alte regiuni.
"Regret profund votul de astăzi. Este inceputul repatrierii politicii de mediu, a spus raportorul Matthias Groote (S&D, DE). Acest tip de politică face jocul celor care sunt sceptici in privința schimbărilor climatice. Respingerea acestei propuneri slăbește sistemul european de tranzacționare a certificatelor pentru emisii și creează riscuri pentru obiectivele noastre de mediu, a adăugat el.
Exceptarea de la ETS a zborurilor intercontinentale
O propunere legislativă separată redactată de Peter Liese (EPP, DE) a fost adoptată cu 577 de voturi pentru, 114 impotrivă și 21 de abțineri. Aceasta cuprinde un acord cu Consiliul de suspendare temporară a ETS pentru zborurile intercontinentale, pentru a facilita avansul către un acord global in cadrul Organizației Internaționale a Aviației Civile (OIAC).
"Emisiile in domeniul aviației s-au dublat mai mult sau mai puțin din 1990, crescand constant, a spus raportorul Peter Liese (PPE, DE). Obiecțiile din partea statelor nemembre UE față de includerea in ETS nu sunt fundamentate. Oprim ceasul doar pentru că vrem să obținem un cadru pentru o convenție globală in cadrul Organizației Internaționale. Nu suntem pregătiți să păstrăm această derogare pentru mai mult de un an. " El a cerut UE să ridice intrebări pentru Secretarul de Stat american John Kerry, adăugand: "După legea Kerry-Liebermann, dacă SUA nu fac un efort să obțină un acord in OIAC, dl Kerry iși va pierde credibilitatea".
Informații suplimentare
ETS, o piață a carbonului creată in 2005, a stabilit limite generale pentru emisii, ce vor fi reduse gradual pe termen lung. Pană in 2020, emisiile din sectoarele industriale acoperite de ETS vor fi cu 21% mai mici decat in 2005.
In cadrul acestor limite, companiile primesc sau cumpără credite tranzacționate de statele membre. Un credit corespunde unei tone de emisii CO2. Companiile pot să vandă creditele neutilizate. Limitarea fluxului de credite asigură valoarea lor, astfel incat sistemul recompensează companiile care investesc in limitarea emisiilor
Sursa: Biroul de informare a PE in Romania