InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Parlamentul European ia atitudine impotriva pirateriei biologice in statele in curs de dezvoltare

10.12.2012, sursa: Parlamentul European
 

Saschiul roz - o plantă modestă din Madagascar - este folosită in producția de medicamente impotriva leucemiei. Recent, plantele cu proprietăți medicinale au fost din ce in ce mai folosite pentru producerea medicamentelor, insă indigenii care le-au identificat de multe ori nu primesc nimic din profit. Deputaţii europeni au votat pe 6 decembrie un raport al deputatei Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franța) care abordează pirateria biologică.


Companiile farmaceutice folosesc de multe ori cunoștințe tradiționale pentru a identifica plante sau substanțe cu proprietăți medicinale. Cercetătorii realizează medicamente care sunt apoi brevetate, dar comunitățile locale care au dezvoltat ideile nu beneficiază de acestea, in unele cazuri nemaiputand folosi propriile descoperiri. Pirateria biologică nu se reduce la sectorul medical.


Pirateria biologică impiedică progresul țărilor in curs de dezvoltare și combaterea sărăciei. Legislația actuală favorizează companiile, iar cunoștințelor tradiționale li se oferă puțină protecție.


Raportul parlamentar redactat de Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franța) propune un număr de măsuri pentru ca țările in curs de dezvoltare să beneficieze de resursele lor genetice și cunoștințele tradiționale:


UE și statele sale membre să solicite ratificarea rapidă a Protocolului de la Nagoya, pentru a combate pirateria biologică și a restabili corectitudinea și echitatea in schimburile de resurse genetice


un regulament obligatoriu care impune solicitanților de brevete să prezinte originea resurselor genetice și a cunoștințelor tradiționale și să demonstreze că acestea au fost obținute corect și legal


UE ar trebui să ajute statele in curs de dezvoltare să creeze instituțiile necesare pentru a beneficia de resursele genetice și cunoștințele tradiționale.